Opinie : In primul rand, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 54/2003, sindicatele reprezinta interesele membrilor lor.
Ca atare, fiind un mandatar conventional, sindicatul nu poate, in opinia mea, ca din oficiu, sa reprezinte persoane care nu au calitatea de membru al respectivului sindicat si care nu si-au manifestat in mod expres intentia de a fi reprezentati.
In al doilea rand, sindicatul are dreptul legal ( C. muncii si CCMUNN 2007-2010)de a cere anumite informatii angajatorilor, inclusiv cu privire la CIM, daca scopul este legitim si se circumscrie atributiilor pe care sindicatul le are prin lege ( de exemplu, negocierea contractelor colective de munca) urmand insa a mentine confidentialitatea la randul sau asupra datelor la care are acces (art.87 CCMUNN 2007-2010).
In speta, daca sunteti membru de sindicat, consider ca ati consimtit la un astfel de demers, daca el se pastreaza in limitele puterii conferite de sindicat si a atributiilor stabilite prin lege. Solicitarea fluturasului de salariu mi se pare ciudata, dar trebuie corelata cu scopul urmarit prin acest demers.
Daca nu sunteti membru de sindicat, atunci consider ca angajatorul nu are dreptul sa puna la disp.liderului sindical inf. care va vizeaza, cu atat mai mult cu cat va exprimati eventual si in scris dezacordul cu privire la acest aspect.
Aceasta este parerea mea, cu care sunt de acord :)))) dar se poate sa ma insel.
Inca o precizare :
Potrivit disp. Art. 158 C. muncii . - (1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.
(2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul