avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... suspendarea unui act administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

suspendarea unui act administrativ

Introducerea unei actiuni de suspendare a unui act administrativ suspenda automat executarea acelui act administrativ sau suspendarea intervine numai in situatia in care instanta pronunta suspendarea? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: multescu99 , utilizator 14:46, 1 Noiembrie 2012
Procedura de soluţionare a cererilor în contenciosul administrativ
Art. 14
Suspendarea executării actului
(1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.
(2) Instanţa soluţionează cererea de suspendare, de urgenţă şi cu precădere, cu citarea părţilor.
(3) Când în cauză este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă şi de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.
(4) Hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare.
(5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca şi cel suspendat de către instanţă, acesta este suspendat de drept. În acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă.
(6) Nu pot fi formulate mai multe cereri de suspendare succesive pentru aceleaşi motive.
(7) Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.
Din acest text nu rezulta daca introducerea actiunii de suspendare suspenda automat actul administrativ, inainte ca instanta sa se fi pronuntat efectiv asupra cererii de suspendare. Nu exista un alt text legal care sa lamureasca acest aspect? Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire verapetrova verapetrova buna ziua. intentionez sa cer anularea unei autorizatii de construire care incalca mai multe legi. Pot cere in aceeasi cerere la alt capat suspendarea ... (vezi toată discuția)
Revocare decizie act administrativ, recurs ierarhic ovisav ovisav am primit o decizie de \"concediere\" din functia publica, nu vreau sa intru in amanunte, adica sa invederez faptul ca, conducatorul unitatii nu face diferenta ... (vezi toată discuția)
Suspendare efecte act administrativ claudiarotar claudiarotar Buna ziua, Momentan sunt in cele 30 de zile pentru formularea unei contestatii cf. 554/2004. Trebuie sa astept raspunsul la contestatie sau pot introduce ... (vezi toată discuția)