avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... autorizatie de construire
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

autorizatie de construire

buna ziua.

intentionez sa cer anularea unei autorizatii de construire care incalca mai multe legi.
Pot cere in aceeasi cerere la alt capat suspendarea executarii actului(autorizatiei) pana la judecarea fondului?
Doresc sa sistez lucrarile oponentului meu care imi aduc mari prejudicii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: verapetrova , utilizator 13:47, 6 Octombrie 2008
da, se poate cere susupendarea
multumesc.

puteti sa-mi dati si cateva detalii? cum sa procedez?
avocatul cu care am vorbit initial mi-a zis ca nu se poate, deoarece suspendarea se poate cere numai la judecatorie , iar nu in contencios.

poate mai sunt si alte pareri?
multumesc anticipat:)
mai intii trebuie sa indepliniti procedura prealabila, in sensul de a va adresa celor care au emis autorizatia.
daca in termen de 30 zile nu primiti raspuns sau raspunsul nu va satisface, formulati actiune in contencios administrativ
Suspendarea se cere in temeiul art. 14 din Legea 554 din 2004 care arata ca :Art. 14. - (1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, o dată cu sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ până la pronunţarea instanţei de fond.

(2) Instanţa va rezolva cererea de suspendare, de urgenţă, cu citarea părţilor.

(3) Când în cauză este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public administrativ de importanţă naţională, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă şi de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.

(4) Încheierea sau, după caz, sentinţa prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la pronunţare.
sau art. 15,:Art. 15. - (1) Suspendarea executării actului administrativ unilateral poate fi solicitată de reclamant şi prin cererea adresată instanţei competente pentru anularea, în tot sau în parte, a actului atacat. În acest caz, instanţa va putea dispune suspendarea actului administrativ atacat, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. Cererea de suspendare se poate formula o dată cu acţiunea principală sau printr-o acţiune separată, până la soluţionarea acţiunii în fond.

(2) Dispoziţiile alin. (2) şi (4) ale art. 14 se aplică în mod corespunzător.

(3) Hotărârea dată cererii de suspendare este executorie de drept, iar introducerea recursului, potrivit art. 14 alin. (4), nu suspendă executarea.
dupa caz
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea unui act administrativ multescu99 multescu99 Introducerea unei actiuni de suspendare a unui act administrativ suspenda automat executarea acelui act administrativ sau suspendarea intervine numai in ... (vezi toată discuția)
Hotarare instanta de fond - curtea de a pel virgild virgild Am contestat in instanta, in baza Legii nr. 554/2004, actul admnistrativ de eliberare din functie in baza oug nr 37/2009. Instanta a respins cererea de ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ: vă rog să mă lămuriți în privința art. 14 alin. (4) maka67 maka67 Buna ziua, As dori sa va intreb daca la art.14 alin.(4) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, mentiunea \" Recursul nu este suspensiv de ... (vezi toată discuția)