Am contestat in instanta, in baza Legii nr. 554/2004, actul admnistrativ de eliberare din functie in baza oug nr 37/2009. Instanta a respins cererea de suspendare a actului administrativ considerand-o ca nefiind justificata, dar pe fond a admis cererea de anulare a actului administrativ (ordin de ministru). Intrebare: Suspendarea acestuia se aplica odata cu pronuntarea pe fond a primei instante pana solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei (eventuala cale de atac cu recurs la ICCJ?
Legea 554/2004, prevede clar ca:
"Art. 15
(1) Suspendarea executarii actului administrativ unilateral poate fi solicitata de reclamant si prin cererea adresata instantei competente pentru anularea, in tot sau in parte, a actului atacat. In acest caz, instanta va putea dispunesuspendarea actului administrativ atacat, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei. Cererea de suspendare se poate formula o data cu actiunea principala sau printr-o actiune separata, pana la solutionarea actiunii in fond.
(2) Dispozitiile alin. (2) si (4) ale art. 14 se aplica in mod corespunzator.
(3) Hotararea data cererii de suspendare este executorie de drept, iar introducerea recursului, potrivit art. 14 alin. (4), nu suspenda executarea.
In concluzie, in speta dvs. hotararea data de a nu se suspenda executarea, este ea executorie de drept, deoarece instanta care putea dispune suspendarea executarii actului nu a considerat aceasta ca fiind necesar.
Mai departe, aceeasi lege prevede:
"Art. 20
(1) Hotararea pronuntata in prima instanta poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la pronuntare ori de la comunicare.
(2) Recursul suspenda executarea si se judeca de urgenta. Pe cale de consecinta, in situatia in care veti ataca cu recurs hotararea instantei de fond ( care cuprinde inclusiv hotararea de a nu se suspenda executarea), iar instanta de recurs va admite recursul, din acel moment se suspenda de drept executarea hotararii instantei de fond.
Desi prevederile legale de mai sus par contradictorii, ele se refera la doua situatii diferite: aceea in care cererea de suspendare a executarii actului administrativ supus judecatii este inclusa in cererea de anulare si se pronunta odata cu aceasta (art.20), caz in care "recursul suspenda executarea (n.n.hotararii instantei de fond) si se judeca de urgenta" si aceea in care cererea de suspendare a executarii actului administrativ se introduce pe cale de actiune separata, iar recurarea hotararii date in fond, nu suspenda executarea actului administrativ(art.15 raportat la art 14 din L.554/2004).
sa fiu mai explicit! am introdus actiunea in instanta de contecios cu mai multe capete de cerere, intre care suspendarea actului administrativ si anularea acestuia. La unul din termene instanta a respins solicitarea de suspendare a acestuia (decizie asupra careia am si facut recurs in termenul legal), dupa care la un termen ulterior instanta a trecut la judecarea celuilalt capat de cerere, respectiv de anulare a actului administrativ. Decizia a fost de admitere, respectiv de anulare a actului administrativ. Dilema este daca acesta (actul administrativ) isi suspenda si aplicarea pana la solutia definitiva si irevocabila data intr-un eventual recurs promovat de autoritatea publica!
Multumesc!
In acest caz, hotararea de a nu se suspenda actul administrativ nu se suspenda prin recurs, iar executarea actului se va suspenda numai dupa ce instanta de recurs se va pronunta asupra acestei suspendari a executarii actului. (art.15 pct.3 din raspunsul meu initial.)