avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ: vă ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ: vă rog să mă lămuriți în privința art. 14 alin. (4)

Buna ziua,

As dori sa va intreb daca la art.14 alin.(4) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, mentiunea " Recursul nu este suspensiv de executare" inseamna, in ceea ce priveste suspendarea executarii silite a unui act administrativ fiscal, ca suspendarea executarii silite ramane in vigoare, chiar daca s-a facut recurs. Multumesc mult.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 16:33, 21 August 2018
Formularea recursului nu suspenda executarea
Buna ziua, si multumesc pentru raspuns.
Dar revin cu o intrebare, in cazul art. 14 alin.(4) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, formularea recursului nu suspenda executare silita a actului administrativ, sau nu suspenda executarea hotararii judecatoresti prin care se stabileste suspendarea executarii actului administrativ?
Alin.(4) prevede urmatoarele:
Art. 14 Suspendarea executării actului:
" Hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi
atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de
executare"
Va multumesc mult!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recursul nu suspendă executarea hotărârii judecătorești împotriva căreia s-a declarat această cale de atac.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua!

Dupa cum vi s-a explicat anterior rezulta urmatoarea situatie:
- persoana vatamata prin emiterea actului administrativ unilateral de catre institutia publica a inaintat in instanta o actiune impotriva actului cu pricina
- concomitent, persoana vatamata a facut cerere de suspendare a executarii actului emis de institutia publica
- aceasta cerere de suspendare a executarii actului administrativ a fost admisa de instanta de contencios-administrativ, printr-o hotarare de suspendare a executarii actului administrativ
- hotararea de suspendare a actului administrativ este atacata cu recurs de catre emitentul actului administrativ
- in intervalul de timp cuprins intre hotararea de suspendare a actului administrativ si pronuntarea recursului asupra suspendarii actului administrativ, suspendarea isi produce efectele juridice asa cum a decis instanta care a judecat cererea de suspendare (prima hotarare privind suspendarea are ca efect "inghetarea" obligatiilor partii vatamate existente in actul emis de institutia publica).

In concluzie, partea vatamata prin executarea actului administrativ emis de autoritatea publica se prevaleaza de neexecutarea obligatiilor pana la solutionarea definitiva a litigiului "de baza", respectiv a cererii de anulare a actului administrativ emis de autoritatea publica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege 544 - 1 instanta - hot exec ? dumitru2000 dumitru2000 Avem 1 hot data de 1 instanta in baza legii 544 a informatiilor de interes public. Judecatorul de serviciu a afirmat ca hotararea 1 instante este ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire verapetrova verapetrova buna ziua. intentionez sa cer anularea unei autorizatii de construire care incalca mai multe legi. Pot cere in aceeasi cerere la alt capat suspendarea ... (vezi toată discuția)
Dacã actiunea a fost admisa pe fond, recursul impotriva hotararii de suspendare a executarii mai are obiect? bodean bodean Am deschis o acțiune in contencios admin. Privind anulare act administrativ de eliberare din funcție. In prima etapa am obținut suspendarea ... (vezi toată discuția)