avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... constatare amiabila eronata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

constatare amiabila eronata

buna seara
am fost tamponata de o masina ce iesea din parcare in marsalier in timp ce eu ma deplasam regulamentar. am fost lovita lateral fata si aruncata pe contrasens. din pacate nu am facut fotografii cu pozitia masinilor dupa impact. eu ma aflu in italia. persoana vinovata a acceptat vina si a spus sa facem constatare amiabila. am gresit acceptand deoarece nu stiam cum se completeaza fiind la primul incident. s-au trecut toate datele corect insa la bifarea casutelor a bifat ca ea iesea din parcare insa a bifat si in dreptul autovehiculului meu casuta cu nr 8 ceea ce eu nu am vazut atunci-(a completat ea formularul) si nu este adevarat ceea ce reiese. desenul este facut corect cu pozitia celor 2 masini si a specificat ca era in marsalier. asiguratorul ei mentioneaza ca , clientul a declarat ca era iesita in banda ceea ce e fals. problema este ca masina este proprietatea unei unitai spitalicesti si conducator este o asistenta care desi a acceptat ca e vinovata nu accepta modificarea constatarii sau sa declare ca isi accepta vina de teama angajatorului mentionand ca nu o lasa sefa sa declare adevarul ca isi pierde locul de munca. in cazul in care asiguratorul va stabili un procent de 50% pt fiecare autovehicul implicat ce pot face? nu pot accepta sa platesc atat timp cat nu sunt vinovata. s-a profitat de nestiinta mea si am gresit semnand fara sa chem politia.
va rog sa ma ajutati cu un sfat. masina este inmatriculata si asigurata in romania si eu sunt rezident in italia. multumesc
Cel mai recent răspuns: liliananita , utilizator 18:51, 2 Noiembrie 2012
Buna seara. Partea buna a situatiei in care va aflati este faptul ca persoana vinovata a acceptat vina, iar schita a fost facuta corect. Din expunerea problemei inteleg, prin asumptie, ca dumneavoastra aveti incheiata o asigurare RCA in tara. Daca vina producerii accidentului apartine persoanei la care ati facut referire, iar aceasta a recunoscut vina, atunci aceasta nu are dreptul sa ceara de la dumneavoastra ca societatea cu care aveti incheiata polita RCA sa plateasca repararea masinii acesteia. In ceea ce priveste repararea masinii dumneavoastra, costurile reparatiei cad in sarcina societatii de asigurare a persoanei vinovate. Daca acesata nu plateste, atunci puteti sa cereti obtinerea recuperarea banilor aferenti reparatiei ( pe baza devizului si facturii intocmite de unitatea de service auto) in urma deschiderii unei actiuni civile. Pentru aceasta veti avea nevoie de un avocat.
pe moment persoana si-a acceptat vina dar asiguratorul , pe baza faptului ca a fost bifata si casuta cu nr 8 aferenta autovehiculului condus de mine, incearca sa imparta vina 50-50 spunand ca vinovatul ar fi declarat ca era iesit in banda. problema e ca masina vinovatului nu e masina personala si aici intervine seful care nu accepta sa dea declaratia corecta. in cazul in care vina va fi impartita eu va trebui sa platesc din buzunar? multumesc pentru raspuns. sunt tare debusolata fiind la primul incident si in alta tara
Sa inteleg ca dumneavoastra ati completat formularul de constatare amiabila la asiguratorul RCA al celeilalte persoane?Pe langa acest formular banuiesc ca ati dat amandoua o declaratie cu privire la felul in care s-a desfasurat accidentul iar din declaratie rezulta ca dumneavoastra o considerati pe cealalta persoana ca fiind vinovata in timp ce din declaratia ei reiese ca este vorba de o culpa comuna?
In cazul in care sa spunem ca inspectorul de dauna constata ca intr-adevar este vorba de o culpa comuna pe baza pozelor facute la masinile avariate si a declaratiilor celor 2 parti dumneavoastra puteti formula o actiune impotriva societatii de asigurari in care sa cereti proba cu o expertiza tehnica auto.Expertul tehnic va stabili exact care era pozitia autoturismelor in momentul impactului si aveti toate sansele sa vi se dea dreptate in privinta dinamicii producerii accidentului.
Nu am reusit sa inteleg daca accidentul a avut loc in Romania sau in Italia.
Daca a avut loc in Romania, atunci constatul amiabil nu reprezinta un act oficial prin care se stabileste vinovatia, ci un inscris care contine anumite elemente din care se poate face o apreciere a vinovatiei. Acest lucru inseamna ca va puteti stabili nevinovatia printr-un litigiu cu asiguratorul. Asta bineinteles daca nu cedeaza in urma unei convocari la conciliere.
Daca a avut loc in Italia, atunci se aplica legislatia din Italia si va sfatuiesc sa solicitati sfatul unui avocat de acolo.
accidentul a avut loc in italia. s-a intocmit constatarea amiabila care a fost trimisa asiguratorului persoanei vinovate. eu nu am dat declaratie scrisa doar ca la completarea constatarii a fost bifata si casuta aferenta masinei mele ceea ce permite asiguratorului sa imi acorde o parte din vinovatie. adica in formular persoana vinovata a bifat ca iesea din parcare in marsalier dar in acelasi timp declara verbal ca era iesita deja in banda si a fost lovita din spate, ceea ce e fal si orice persoana isi poate da seama pt ca masina mea a fost lovita in aripa laterala fata. astept sa primesc decizia finala a asiguratorului. este normal sa imi acorde doar valoarea la care a fost evaluata masina in cazul in care valoarea reparatiilor este superioara? in acest caz platesc eu diferenta? multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accidentat de o masina cu numere straine eugen_2 eugen_2 Saptamana trecuta am intrat in coliziune cu o masina avand numere de Italia care nu mi-a acordat prioritate, nerespectand indicatorul stop de pe sensul sau de ... (vezi toată discuția)
Acord amiabil completat gresit, culpa exclusiva acceptata din nepricepere radu_nicu radu_nicu Buna seara. Sambata dimineata, acum vreo 10 zile, sotie s-a ratacit putin in Bucuresti. Cautand drumul corect, a ajuns intr-o intersectie si a oprit la ... (vezi toată discuția)
Asigurari astra ~ abuz inspector daune acomputers acomputers Buna seara, Am si eu cateva intrebari in legatura cu modul de demarare/finalizare al unui dosar de daune auto. In speranta ca ma poate ajuta cineva, relatez ... (vezi toată discuția)