avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Acord amiabil completat gresit, culpa exclusiva ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Acord amiabil completat gresit, culpa exclusiva acceptata din nepricepere

Buna seara. Sambata dimineata, acum vreo 10 zile, sotie s-a ratacit putin in Bucuresti. Cautand drumul corect, a ajuns intr-o intersectie si a oprit la semafor. Era incadrata pe banda a doua si a doua masina la coada la semafor. In stanga ei, linie continua care desparte cele doua benzi de linia de tramvai. Reuseste sa se orienteze si decide in mod ciudat sa intoarca peste liniile de tramvai. Semnalizeaza stanga, se asigura, apoi incepe manevra de intoarcere. Fiind in coloana la semafor si concentrandu-se sa evite masina din fata, nu observa ca din spate, pe linia de tramvai vine un profesionist cu o duba. Ne loveste cu partea lui dreapta spate in aripa noastra stanga fata, avariind aripa stanga, bara de protectie fata, spargand farul stanga, scutul fata, protectiile de la roata. Vreo 2400 ron paguba. Profitand de experienta lui si de stresul sotiei, care stia ca e si ea vinovata si care avea si copii de 2 si 5 ani plangand continuu, a completat el amiabila. Sotia a semnat si a plecat fericita ca poate linisti copii. Ulterior am constatat noi acasa ca de fapt meseriasul a desenat cum ca sotia a vrut sa treaca de pe banda 1 pe 2 si ca atunci l-a lovit sotia pe el care vezi doamne stationa. :)
Acum, eu banuiesc ca daca ajungem la politie sotiei i se ridica permisul pentru ca vroia sa intoarca pe linie continua si pentru ca nu s-a asigurat. Plus o amenda sanatoasa. Si eventual inca una ca au trecut mai mult de 24 de ore de la accident si nu a fost declarat in timp util.
Dar de fapt accidentul putea fi evitat foarte usor de profesionistul mincinos. Si cred ca ar trebui incheiata amiabila cu o culpa comuna.
Intrebarile: daca ajungem la politie profesionistului i se ridica de asemenea permisul pentru ca era pe linia de tramvai, dincolo de linia continua? Pot folosi asta ca argument pentru a obtine o culpa comuna pe o noua amiabila sau ca sa il conving pe individ sa contribuie la paguba generata si de el?
Mentionez ca el a avut doar o zgarietura usoara, superficiala pe dreapta spate.
Scuze de compunere si multumesc pentru raspunsuri!
Radu
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 09:46, 26 Iulie 2015
Buna seara,
Este bine de stiut ca formularul de constatare amiabila se completeaza de ambii implicati in accident, fiecare in caseta lui. Sau macar se verifica corectitudinea celor inscrise, daca formularul este completat de o singura persoana. In nici un caz nu se semneaza fara o verificare prealabila.
Daca inca nu v-ati prezentat la sigurator pentru solicitarea constatarii puteti sa va prezentati la Politie, desi este cam tarziu. Le puteti explica situatia, prezentati constatarea amiabila si le spuneti ca a fost completata gresit cu rea intentie. Mai departe este decizia Politiei ce va face. Amenda este sigura.
O seara buna!
Buna seara. Va rog sa recititi ce ati scris: "o duba... ne loveste cu partea lui dreapta spate in aripa noastra stanga fata". Sunteti convins ca duba v-a lovit...care mergea rectiliniu ? Cum poate cineva, mergand in linie dreapta, sa loveasca pe altcineva... cu spatele ? Lateral... Poate doar in conditii de iarna, cu gheata pe jos, sa-i derapeze la franare spatele lateral, spre o alta masina. Altfel este cvasi-imposibil.
Nu cumva masina dvs. care era angajata in manevra de intoarcere si deci in miscare si cu rotile virate spre stanga, a intrat cu coltul aripii fata stanga in spatele dubei ?
Odata incheiata Constatarea amiabila de accident, Politia nu mai intervine.
Aveti posibilitatea de a merge la porpriul dumneavoastra asigurator unde sa depuneti o declaratie in care sa descrieti modul in care s-a produs accidentul, daca "pagubitul" a deschis dosar pe RCA-ul dumneavoastra.
In cel mai fericit caz, contacti "profesionistul" si incercati sa intocmiti un nou constat amiabil conform realitatii si sa-l depuneti la asiguratorul acestuia si sa formulati declaratie de daune.
Este foarte inportant sa aveti martoi.
Conform celor descrise ar fi culpa comuna. Conditia este ca cele aratate mai sus sa fie consemnate si in amiabial.
stimati d0mni/ stimate doamne...."E usor a scrie versuri... cand nimic nu ai a spune" In vechea legislatie , doar " organul" de politie constata si incheia un p.v. (care tinea loc de lege) la o accident auto, iar ceea ce era specificat de in acel p.-v. devenea cel mai solid reper legal pentru cele petrecute la un accident de circulatie, fara victime. Directiva nr. 6 a U.E. prevede ca sistemiul de asidurari sa inceapa a fi unul cat mai unitar la nivel european , drept pentru care si Romania a trebuit sa se anilieze. (publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in 31.07.2003.) Asadar, incheierea unui cinstat amiabil de accident ( soldat doar cu pagubile a doua entitati) , presupune un acord de libera vointa in cele petrecute... Daca in vechea legislatie ceea ce se consta in p.v. de catre agentul de politie era " sfant" , acum dupa noua legislatie, vinovatia o poate interpreta agentul constatator al firmelor de asigurari...De aceea , in Constatul Amiabil de Accident" (semnat de ambele parti) sunt prevazute mai mute rubrici ,care trebuiesc bifate. In aceasta situatie, acordul dintre parti, devine un document de o valoare de netagatuit, inlusiv in fata Instantei de Judecata. In domeniul asigurarilor... (si cel bancar) inclusiv ANAF-ul isi prinde urechile, daraminte in jurist de drept comun.
Concluzie... Ai semnat, ai un document in posesie, identic cu cealalta parte, conform legislatiei in vigoare, pam...- pamm
dewalt a scris:


Concluzie... Ai semnat, ai un document in posesie, identic cu cealalta parte, conform legislatiei in vigoare, pam...- pamm


Ma indoiesc sa fie chiar asa. Eu stiu ca orice prezumtie poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba. Daca se aduc argumente si dovezi ca acel documenu - constatare amiabila de accident - nu reflecta realitatea, poate fi anulat de catre instanta. Parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Accident în intersecție cu linie continuă: am virat doar după ce m-am asigurat, dar am fost lovit de o dubă venită din spate. este sau nu culpă comună? andras csilla andras csilla buna seara am o intrebare, am avut un accident in mai, la o intersectie, unde eu viram spre stanga. Am semnalizat din timp ce inseamna ca aproximativ de la o ... (vezi toată discuția)
Accident auto este este Buna ziua, am fost implicat intr-un accident rutier din care au rezultat pagube materiale minore. Accidentul s-a produs cand eu eram in coloana pe banda a ... (vezi toată discuția)