avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mai am dreptul la pensie de urmas daca am un loc de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mai am dreptul la pensie de urmas daca am un loc de munca?

Buna ziua. Am 23 de ani, sunt student la zi in anul 2, dar am si un loc de munca full-time din iulie 2008. Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani, si am beneficiat de pensie de urmas pana luna asta (ianuarie 2009), cand am vazut ca nu imi mai intra banii in cont. Si am rugat pe cineva din orasul natal sa mearga la casa de pensii si sa se intereseze de ce nu mai primesc banii, si am inteles ca am fost gasit ca muncesc si nu mai am dreptul la pensia de urmas, da chiar mai mult, ar trebui sa returnez contravaloarea pensiilor pe care le-am primit de cand sunt angajat si pana in prezent. As vrea sa stiu daca are vreo legatura pensia de urmas cu faptul ca lucrez. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:28, 31 Ianuarie 2009
Sigur, exista o stransa legatura intre pensia de urmas si faptul ca lucrati.
Beneficiati de aceasta pensie, deoarece indeplineati conditiile prevazute de lege pentru acordarea acesteia, dar in momentul actual nu mai indepliniti aceste conditii, iar acest drept se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari din salariu mediu brut.
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Suspendarea poate fi reluata in conditiile in care a incetat cauza suspendarii incepand cu urmatoarea luna daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii.
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi pierd pensia de urmas de erou martir daca ma angajez cu carte de munca? andrutza_boricik andrutza_boricik Buna ziua! sunt noua pe acest forum si sper ca nu incalc vreo regula a acestui forum asa de la inceput. am si eu o mare nelamurire. beneficiez de o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas apocalyptica apocalyptica Iau pensie de urmas.M-am angajat cu carte de munca,insa din cauza lipsei clientilor am fost data afara dupa o luna...si apare o demisie cu acordul ambelor ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)