avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In urma restructurarii pot fi dat pe un post inferior.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In urma restructurarii pot fi dat pe un post inferior.

Lucrez de 7 luni la un Hypermarket din judetul Bacau.
De putin timp, au inceput sa se faca restructurai, momentan lucrez ca operator PC Receptie Marfa, si am auzit o discuti purtata intre seful meu si un adjunct cu privire la mutarea mea pe un post inferior de lucrator comercial.
Mentionez faptul ca sunt tanar absolvent a unei Universitati, licentiat in contabilitate, iar acesta este primul meu an in campul muncii.
In ciuda faptului ca postul pe care il ocup, in prezent, este sub calificarea mea, am fost propus pentru restructurarea postului meu din criterii pur subiective, deoarecce seful meu se simte amenintat, intimidat, de faptul ca am o pregatire superioara lui si de faptul ca am luat la cunostinta de ilegalitatile pe care acesta le-a facut.
Postul care mi se ofera este mult sub calificarea mea, si presupune un efort fizic ridicat, desi recomandarea medicului, in cazul meu este da a nu depune efort fizic, datorita problemelor medicale pe care le-am avut si le am.
As dori un sfat in legatura cu problema mea.

In cazul in care refuz acest post, primesc salariul compensatoriu prevazut de contractul colectiv?
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2009
Chiriaac Marius, utilizator
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 20:54, 30 Ianuarie 2009
In cazul reorganizarii care duce la desfiintarea postului ocupat vi se poate oferi un alt loc de munca in societate. Dvs. puteti accepta sau refuza acest post. In cazul in care nu doriti acest post primiti un preaviz de 20 zile lucratoare, CIM este desfacut din motive neimputabile salariatului. Veti beneficia de salariul salariile compensatorii prevezute in CCMUN sau CCM pe ramura.Pe perioada preavizului aveti dreptul sa lucrati 4 ore cu plata a 8 ore in vederea cautarii unui nou loc de munca.
Nu se poate sa ceara mutarea pe un alt post (inferior) decat daca desfiinteaza postul dumneavoastra sau se fac restructurari. Dar in acest caz, vi se aduce al cunostinta notificarea si preavizul pentru concedierea pe motive ce nu tin de persoana salariatului si vi se propune un alt post. Dumneavoastra nu sunteti obligata sa-l acceptati. In cazul in care refuzati acel post aveti dreptul la salarii compensatorii si la somaj, daca indepliniti conditiile legale (sa fi muncit cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni).
Si in legatura cu preavizul de 20 de zile, sunt obligati sa mi-l acorde sau pot decide sa nu il accorde?
Deciziile luate pana acum cu privire la restructurare au fost subiective, daca in cazul meu va fi o decizie tot subiectiva, ce pot face? Cui ma pot adresa.

Inca o intrebare, care este criteriul dupa care se alege persoana al carui post se restructureaza?
Adresez ultima intrebare, deoarece am colegi "protejati" de parintii acestora si de alte rude ce ocupa o pozitie notabila in firma, precum si colegi ce se bucura de o serie de favoritisme din partea sefului, fara ca aceste persoane sa indeplineasca toate atributiile postului.
#-o

Ina o intrebare, avand in vedere faptul ca am absolvit studii superioare, daca sunt mutat pe un post inferior voi primi salarul minim pe economie pentru studii superioare sau salarul de incadrare pentru acel post?

In cazul in care in firma sunt posturi libere ce prevad studii superioare, insa nu mi-au fost propuse pentru a le ocupa, cum pot solicita acest lucru?

Inca ceva pe [ link extern ] .

În conformitate cu art. 29 al Legii privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă nr. 102-XV din 13 martie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, acordarea ajutorului de şomaj este o măsură pasivă de protecţie socială a şomerilor asiguraţi.

Сondiţii obligatorii pentru ca şomerul să fie în drept să primească ajutor de şomaj

Solicitantul trebuie să:
întrunească condiţiile prevăzute în art.2 al Legii;
fie atribuit la categoria de beneficiar al ajutorului de şomaj;
fie înregistrat la agenţia în a cărei rază teritorială îşi are domiciliu;
fi lucrat şi să deţină un stagiu de cotizare la bugetul asigurărilor sociale de stat de cel puţin 6 luni din ultimele 24 de[/ luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
nu obţină venituri impozabile conform legii.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
Chiriaac Marius, utilizator
In cazul concedierii pe motive neimputabile salariatului este obligatoriu sa se acorde preaviz de 20 zile lucratoare. La concedierea individuala nu exista obligatia de a urma un anumit criteriu de selectie , in practica este folosit un criteriu si anume al performantei in principal.
Pentru a beneficia de somaj este necesar sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii pentru somaj
Nu se fac concedieri individuale.
Din 8 posturi de operator vor ramane 6.

Si de exemplu daca un absolvent se angajeaza si lucreaza 1 luna nu mai beneficiaza de somj?
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
Chiriaac Marius, utilizator

Alte discuții în legătură

Restructurare angajat2002 angajat2002 Buna ziua, As vrea sa știu în ce măsura este legal ca un angajator sa informeze angajatul ca poziția lui va fi restructurata si sa-i ofere ... (vezi toată discuția)
Legislatie criss_cluj15 criss_cluj15 Buna seara, Am si eu cateva intrebari privind un caz real al C.I.M. Am facut sesizare la I.T.M.,au venit in control si ne-au pus sa complectam o declaratie ... (vezi toată discuția)
Beneficiere somaj - demisie sau concediere ??? FlorinCristian FlorinCristian Buna ziua , sunt interesat de un amanunt : sunt angajatul unei companii de 7 luni , acum in prezent am ramas doar 3 angajati , as dori sa stiu pentru a ... (vezi toată discuția)