Asta nu înseamnă căƒ nu aţi putea încheia un antecontract. Dacă îl încheiaţi ca act sub semnăƒtură privatăƒ, nicio instanţăƒ nu va putea spune căƒ actul este apt săƒ transmităƒ dreptul de proprietate.
Apoi, dacăƒ se achită doar un avans (sau arvunăƒ, după cum veţi conveni cu proprietarul), nu se va putea reţine că s-a achitat tot preţul. Repet, depinde de circumstanţe şŸi, pînăƒ la urmăƒ, de instanţa de judecată.
A existat o teorie potrivit căƒreia antecontractele, chiar sub semnăƒturăƒ privată, prin care se achita întregul preţ şŸi în temeiul căƒrora imobilul era transmis în folosinţăƒ de la data încheierii actului puteau fi anulate ca fiind încheiate cu nerespectarea interdicţiei de înstrăƒinare. TotuşŸi, nu cunosc speţe concrete în care instanţele săƒ fi anulat astfel de acte. Dimpotrivă. Cortea de Apel Oradea:
[ link extern ]
Examinând recursul prin prisma motivelor invocate, precum şi din oficiu, Curtea apreciază că acesta este nefondat, pentru următoarele considerente:În mod corect au reţinut instanţele de apel şi fond împrejurarea că interdicţia de înstrăinare a imobilelor dobândite în baza Legii nr. 112/1995 - pe o durată de 10 ani de la data cumpărării - nu împiedică părţile să încheie o promisiune de vânzare - cumpărare cu privire la aceste imobile, prin care să se oblige la perfectarea contractului în formă autentică, după împlinirea termenului prevăzut de lege.În speţă, părţile au încheiat o astfel de promisiune la data de 14.11.1993, convenind ca la data apariţiei modalităţilor de transcriere a apartamentului, să facă actele necesare în vederea autentificării contractului.Mai mult de-atât, reclamanţii au achitat întreg preţul imobilului, intrând totodată în posesia acestuia.Faţă de considerentele mai sus reţinute, Curtea urmează în temeiul art. 312 alin. 1, coroborat cu art. 316 şi 296 Cod procedură civilă, să respingă recursul ca nefondat, iar în baza art. 274 Cod procedură civilă să-l oblige pe recurent la 500 lei cheltuieli de judecată în recurs în favoarea intimaţilor, reprezentând onorariu avocaţial.
De aceea spuneam că, în final, soluţia este
la lumina şi înţelepciunea judecătorului.