avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CONTRIBUTIE SANATATE PENTRU DIVIDENDE
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CONTRIBUTIE SANATATE PENTRU DIVIDENDE

Unui angajat i se desface contractul de munca cu data de 30.09.2008. In anul 2009 incaseaza dividendele aferente anului 2008. Inrebarea este daca pentru suma incasata din dividende trebuia sa i se retine sanatate.
In anul 2008 cand era angajat s-a retinut si virat sanatate iar dividendele sunt aferente activitatii anului 2008 cu toate ca le incaseaza in 2009 cand nu mai este angajat.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 01:52, 7 Noiembrie 2012
Multumesc mult!!!!!
Mai am o nelamurire. Se plateste cumva contributie sanatate si asupra veniturilor obtinute din dobanzi bancare ? Am cerut adeverinte de venit de la DGFP pe langa venituri din dividende apar si veniturile din dobanzi. La casa de asigurari de sanatate mi-au cerut sa depun declaratia cu contributia ce trebuie sa o platesc . Iau in calcul si aceste venituri din dobanzi, pentru ca in ceea ce privesc dividendele sunt lamurita.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
oroian-rodica, utilizator
In Legea nr. 95 din 2006 avem:



ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu
exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.



Dupa cum vedeti din citatul de mai sus, regimul veniturilor din dobanzi este acelasi cu al celor din dividende. Deci, se datoreaza si pentru acestea 5,5% C.A.S.S.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea profitului marius2009 marius2009 am un srl cu asociat unic. Daca in 2009 cand aproba bilantul anului 2008 distibuie la dividende doar o parte din profitul lui 2008 de ex. 50% si diferenta o ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit Cstrut Cstrut Buna, am o nelamurire: am profitul aferent anului 2008 nerepartizat, il pot repartiza in decembrie 2009 si plati impozitul pana in 25.01.2010? multumesc (vezi toată discuția)
Dividende piciul piciul Buna seara, Am profit nerepartizat atat in 2009 cat si in 2010 pe care m-am hotarat sa-l repartizez pe dividende acum in decembrie 2011. Va rog din suflet ... (vezi toată discuția)