avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Masina pe firma radiata in leasing
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Masina pe firma radiata in leasing

Buna seara
As dori cateva pareri in legatura cu urmatoarea problema. Pe scurt, acum 4 ani am preluat un auto aflat in leasing de la o firma. Nu am facut actele pe numele meu pt ca nu s-a acceptat de firma de leasing, eu aveam firma noua. Anul trecut firma -utilizator s-a radiat, eu insa am platit in continuare, cei de la leasing nu s-au opus, avand astfel acordul lor tacit. Anul acesta am ramas cu rate restante la care s-au adaugat penalizari majore care au depasit debitul la un moment dat. Am platit insa sume importante, dar din pacate nu am reusit sa ajung la zi. Am gasit o alta firma care dorea sa preia leasingul iar firma de leasing nu s-a opus. A cerut acte pentru verificare, a dat ok. Mi s-a spus sa predau masina 2 zile ca apoi ei sa o dea firmei interesate cu care eu aveam intelegerea de a prelua leasingul. S-a motivat ca asta se intampla pt ca firma pe care era masina era radiata si nu se putea face novatie sau cesiune. Am predat masina de buna credinta. Dupa 1 saptamana cand am cerut lamuriri atat eu cat si cealalta firma interesata de preluarea leasingului mi s-a trimis un email cu sumele de plata. Stupoare de la 14000 lei cat era soldul acesta arata acum 21000 lei. Am cerut explicatii si mi s-a trimis o lista cu cheltuieli de recuperare, penalitati nefacturate...etc. In aceste conditii firma interesata s-a retras iar eu am pierdut orice posibilitate de a mai recupera masina. Dubios este faptul ca in mesaj se spunea ca dupa achitatarea de catre firma interesata a sumei de 21000 lei, este posibil ca dosarul sa fie respins. Desi ei inainte de a preda masina au spus ca firma e ok si poate prelua leasingul.Frustrant e faptul caam achitat 27000 euro, am mai facut dotari de 2000 euro si am ramas cu...nimic.
Ei deja au pus la vanzare masina cu dotarile mele pe care le-am cerut sa-mi fie inapoiate, pt ca eu lasasem pt firma care urma sa preia masina. Mi s-a spus verbal ca nu mi se poate da un raspuns ca adresa mea e fara stampila. Ce stampila, cand ei stiau ca firma e radiata de anul trecut iar eu plateam asa cum se vede in toate chitantele.
Intrebarea mea pt dv este daca firma de leasing nu a incalcat legea atunci cand a facturat pe o firma radiata iar daca eu am vreo sansa sa-mi recuperez din pierdere. Este absolut revoltator ca atunci cand le cer ceva sa motiveze ca firma e radiata si eu nu am nici o calitate, desi banii i-au luat de la mine fara nici o problema ca nu eu eram utilizatorul din acte.

Va multumesc frumos, tuturor
Cel mai recent răspuns: marilyn31 , utilizator 06:52, 4 Noiembrie 2012
E dureroasa experienta dvs., dar pentru a primi un raspuns concludent trebuie sa mai completati cu cateva detalii:

1. Aveti contract semnat cu firma de leasing pe firma radiata?
2. Cine si din ce cont s-a facut plata, pentru ca fiind vorba de o firma radiata nu prea vad cum ati fi avut pe acesta un cont bancar deschis.
3 .Daca plata ati facut-o din banii dvs. personali, prin virament bancar diin contul dvs. se poate considera o plata nedatorata si ati putea cere inapoierea sumelor.
4. Eu personal i-as strange de gat, ce mai i-as linsa, pentru ca am motive...pe cei cu care am intrat in contact si penrtu ca in cazul dvs au recurs la inselaciune. NU sunteti prima victima nu va speriati, dar penalul va trebui serios probat.

Numai plata nedatorata, neexistand un contract semnat intre dvs.si ei pe civil va poate scapa din situatie, considerand ca nu aveti incheiat nici un proces-verbal de primire a bunului in uz. Dar, in cazul acesta trebuie sa va alegeti un avocat bun pe comercial.

Pe langa asta, depuneti la parchet si o plangere penala impotriva angajatilor firmei de leasing pentru infractiunea de inselaciune, dar asigurati-va probatoriul, pentru ca riscati sa pierdeti.

Aduc urmatoarele completari:

1.Exista contact de leasing pe firma din anul 2008. In 2011 firma insa s-a radiat.
2.Banii i-am platit direct la banca eu ca depunator in numele firmei care era titular in contractul de leasing. Asta si dupa ce firma a fost radiata.
3.Am preluat masina cu proces verbal de la firma care avea contractul de leasing. A fost insa numai intre noi, fara sa se ceara acceptul firmei de leasing. Am crezut ca e ceva temporar, pana facea firma mea vechime sa o preiau direct. Nu s-a acceptat nici mai tarziu pe diverse motive: cifra mica de afaceri...etc.
Pe cei de la leasing nu-i intereseaza cine face plata, daca o face in baza contractului de leasing si in numele firmei.De la data radierii firmei insa contractul de leasing se reziliaza automat, unilateral din partea firmei de leasing, exista un articol in contract care prevede asta. Practic de la acea data contractul nu mai e in vigoare, nu doar in baza acelui articol ci plecand de la faptul ca una din parti a disparut.
Cert este ca sunt facturi emise fara baza contractuala, aici ati putea recupera banii printr-o actiune pe plata nedatorata. Se pot preleva de faptul ca nu au fost instiintati in scris de radiere.
Ca sa fiu sincera inselaciunea e a celui care v-a cedat leasingul fara acceptul firmei de leasing.Si cred, ca numai impotriva aceluia va puteti indrepta cu o plangere penala in acest sens.. daca vreti sa castigati ceva.In penal va constituiti parte civila cu sumele achitate pe bun.
O actiune in anulare pentru facturile emise unei persoane juridice radiate si constatarea nulitatii contractului numai reprezentantul legal al firmei radiate o poate face.
Mergeti cu o plangere penala, daca aveti inscrisuri si corespondenta chiar impotriva amandorura,asta sa nu mai achitati si taxe de timbru la valoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neexecutarea contractului de leasing atrage raspundere penala pentru inselaciune? florindbro florindbro Va rog sa ma lamuriti intr-o problema arzatoare pentru mine. Sunt trimis pentru cerceteri pentru inselaciune in executarea unui contract de leasing art.215 ... (vezi toată discuția)
Probleme recuperare masina subinchiriata! ireena ireena Am si eu o situatie mai delicata in care doresc sa imi spuneti care este procedura legala. Am un leasing la masina, iar anul trecut in decembrie, cu acordul ... (vezi toată discuția)
Recuperare autoturism ateleasa ateleasa Am un contract de leasing in derulare,autoturismul l-am dat in folosinta prin contract de comodat unui prieten deoarece nu mai puteam sustine leasingul iar ... (vezi toată discuția)