avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... promisiune de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

promisiune de vanzare

Am mostenit o cota de 5/20( DUPA TATA) formata din 7500 teren intravilan si 500 mp teren intravilan si casa in indiviziune cu 3 matusi ale mele.Din anumite motive ( o procura valabila numai in instanta) nu am putut face partajul in notariat. Si in instanta ele nu au vrut sa mearga ,iar taxele erau enorme cca 10000 ron.Mi-au oferit in bataie de joc o suma derijorie de 4500 ron pentru tot terenul si casa.Pentru a evita instanta intrucat taxele rau foarte mari iar ele sew foloseau de tot terenul meu si eu plateam impozit am acceptat acest trocsa scap de ele. Am facut astfel o promisiune de vanzare uneia dintre matusi pentru toata partea partea mea contra sumei de 4500 ron .( in caz ca ma razginesc platesc dublu suma primita) Aceasta doreste sa faca actele in instanta intrucat la notar costa mult CF. Acum am aflat ca matusile au vindut cu chitanta de mana unui individ numai casa (pentru care nu au acte inca) contra sumei 60000 ron ,inainte de a face actele in notar.Individul a recunoscut ca le-a dat 50000 de ron si la perfectarea actelor le mai da 10000 ron.

In aceasta situatie eu pot la instanta sa ma razagindesc sa-i predau suma si sa procedez in consecintala: solicitarea iesirii din indivisiune si sa solicit celor trei matusi ale mele sa imi plateasca echivalentul lipsei de folosinta pentru o perioada de 10 ani ( de cand am mostenit) pentru cei 500 mp decasa si terenul extravilan?

Sunt obligat sa inapoiez toti banii intr-o singura transa?

Ce sanse am? Va multumers!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
leusan, utilizator
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 21:34, 4 Noiembrie 2012
Dumneavoastră vă puteţi răzgîndi, dar asta nu înseamnă şi că veţi cîştiga. Depinde de conţinutul antecontractului încheiat cu coproprietarii.

Dacă aveţi în contract o clauză de dezicere (aşa cum pare a fi din ceea ce aţi expus), atunci e în regulă. Veţi fi obligat să restituiţi dublul sumei primite cu titlu de arvună.

Puteţi cere partajul. Mătuşile vor invoca, probabil, antecontractul, iar dumneavoastră veţi invoca clauza de dezicere. Veţi obţine fie imobilul în întregime (cu obligaţia de a plăti sulta către coproprietari), fie sulta (în situaţia în care imobilul va fi atribuit uneia dintre mătuşi).


Antecontractul încheiat de mătuşi cu terţa persoană nu vă este opozabil.
Nu! matusile nu au incheiat un antecontract, ci o chitanta( de mana sub semnatura privata, simpla,neautentificata) de vanzare pentru integ imobilul, inainte de a fi mostenirea deschisa. Mostenire la care aveam si eu dreptul legal ,in aceleasi cote.Au primit practic cate 20000 de ron fiecare.Eu nu am stiut am aflat acum 2 zile ,ca acestea au primit o suma as mare mare de la respectivul.Asta ma intereseaza de fapt.

Ce anume por face ca suma platita de cumparator anterior (60000ron)sa se imparta in mod egal ,fiindca asa mi se pare normal.Ca acestea sa fie eventualobligate sa imi dea aceiasi cota pete de bani.,


Pot cere si echivalentul lipsei de folosinta intrucat ele s-aufolosit de intreg imobilul dupa moartea tatalui ,fara ca eu sa iau ceva de acolo,insa la mostenire amplatit impozitul restant pe care acestea nu l-au platit ,pentru cota mea,desi nu am beneficiat de aceasta ,ca ele sunt,,niste cate"


In contract exista o asemenea clauza de dezicerepentru promitent -vinzator suma dubla iar pentru promitent cumparator sspierde suma.

va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
leusan, utilizator
Din postările dumneavoastră, stimate leusan, deduc că aveţi o familie cu extrem de multe litigii pe rolul instanţelor. Civile, penale, de-a valma.

Vă dau ceva bătaie de cap rudele! :yeah:

Cereţi dezbaterea succesiunii în instanţă şi partajul, aşa cum vă spuneam mai sus. Solicitaţi şi o evaluare a imobilului.

Sau, mai simplu, ameninţaţi-le pe mătuşi cu o astfel de acţiune. Nu cred că nu veţi ajunge la o înţelegere cu ele.

V-aş fi sugerat să angajaţi un avocat, dar mi-e să nu vă jignesc ;)
multumesc ,d-le avocat.
Probleme nu sunt foarte mari,stiti ca lacomia este dusa la extrem.Aveti dreptate dar daca rudele nu le putem alege!Ne nastem cu ele. Toti vor sa ia cat mai mult din averea defuntilor dar sa plateasca nu. Stiu ce au de primit ,dar extrem de usor uita ce au de dat. Deranjant este ca tocmai rudele foarte apropiate iti fac asa ceva,mai ales ca si tatal meu s-a nascut din aceiasi parinti cu ele.

Nu este vorba de jigniri ,pina acum am reusit sa le fac fata, sa speram ca voi reusi si de acum inainte. Daca imi mai anjajez si avocat nu mai le pot intoarce arvuna,si intentia mea clara asta este. Practic nu vreau sa le mai vind nimic,m-am razgindit,casa si terenul aferent sunt comod partajabile ,deschiderea este de 40 de ml iar terenul si casa de 2214 mp , fara teren extravilan.

Pe mine asta ma interesa daca pot sa obtinsieu in final acelasipret egal cu al lor de la celcaruia i-a vindut mostenirea inaintew de a fin dezbatuta.

Multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare leusan leusan In cazul unei promisiuni (nu antecontract)bilaterale de vanzare in conditiile in care in cuprinsul acesteia exista o clauza de dezicere privind restituirea ... (vezi toată discuția)
Antecontract. preț derizoriu. posibilitãți atacare. leusan leusan O matusa mea in virsta de 72 de ani a incheiat a promisiune de vanzare , insa pretul este foarte mic ,ea nu a fost asistata de nimeni la notar, si nu are ... (vezi toată discuția)
Antecontract fara data de expirare si fara un termen de incheiere a contractului. Cpii Cpii Buna ziua In urma cu 5 ani, mama a facut un antecontract de vanzare cu o alta persoana fizica pentru un teren extravilan. Terenul era mostenit de la bunica pe ... (vezi toată discuția)