avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract. Preț derizoriu. Posibilitãți ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract. Preț derizoriu. Posibilitãți atacare.

O matusa mea in virsta de 72 de ani a incheiat a promisiune de vanzare , insa pretul este foarte mic ,ea nu a fost asistata de nimeni la notar, si nu are decat 2 clase.
Carte funciara nu are casasi nici pe teren. Insa ea a promis ca instraineazanumai casanu si terenul extravilan insa pe act apare si acel tereul extravilan de 7500mp.
Tretul; este practic unul de nimic,pe 1900 m teren intravilan si casa cu 4 camere i-a dat pe casa si teren 10000 de lei.(casa este situata la 3 km de o resedinta de judet,are toate utilitatile mijloc de transport si feroviar si auto,drum asfaltat,este evaluat 10 euro mp intravilan in acea zona, iar extravilanul 4500 /ha).


Daca ea acum vinde terenul extravilan la altcineva la pretul pietei , ce poate face promitentul cumparator,avand in vedere ca pretul este derizoriu ?
Daca o da in judecata sa -si faca acte dar ea a vindut terenul extravilan ,demonstreaza ca a luat numai peacesta 3000 de euro,ce se poate face?
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
leusan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ciprian Maftei , Consilier juridic 12:30, 14 Martie 2013
Cand a fost incheiat respectivul antecontract?
IN OCTOMBRIE 2012 AVEA TERMEN PENTRU PERFECTARE CONTRACT 2 LUNI SI NU S-A U PREZENTAT PARTILE.
Potrivit art 906 alin 2, Cod Civ: " Promisiunea se va putea radia, dacă cel îndreptăţit nu a cerut instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, în termen de 6 luni de la trecerea termenului fixat pentru încheierea lui sau dacă, între timp, imobilul a fost definitiv adjudecat în cadrul vânzării silite de către un terţ care nu este ţinut să răspundă de obligaţiile promitentului."
Art 76 alin 1 indice 1 din regulamentu de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară: "Radierea notării antecontractului din cartea funciară se va realiza din oficiu la înscrierea contractului încheiat între aceleaşi părţi. În situaţia în care contractul nu se încheie, radierea notării antecontractului se face, după caz:
a) cu acordul părţilor exprimat în formă autentică;
b) în baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile;
c) la cererea părţii, în baza încheierii notariale de certificare de fapte, care atestă că, deşi somată, cealaltă parte nu s-a prezentat la notarul public în vederea încheierii contractului, fie s-a prezentat şi a refuzat să încheie contractul."
In consecinta, se poate prezenta la un birou notarial si sa invite pe cumparator sa perfecteze actele si daca acesta refuza sa se prezinte, in baza incheierii de certificare poate vinde linistita, sau poate astepta sa treaca termenul de 6 luni dupa care poate vinde linistita (ca sa nu ii mai dea idei cumparatorului)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notarea promisiunii in cartea funciara SaraK SaraK Buna, Am o nelamurire legata de urmatoarele clauze dintr-un contract de rezervare: [i]4.1 Promisiunea nu va fi notată în Cartea Funciară. În cazul ... (vezi toată discuția)
Antecontract fara intabulare incepand cu 1 oct 2011? CipiM CipiM Am de facut un antecontract pentru cumparerea uni apartament dar vanzatorului nu i-au iesit inca actele de cadastru si intabulare. Am fost la un notar sa ... (vezi toată discuția)
Radiere din cartea funciara !!! gcg 1974 gcg 1974 Salut, Am o intrebare legata de un precontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Eu sunt vanzatorul. Cumparatorul m-a sunat cu trei zile inainte de ... (vezi toată discuția)