avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general conventie civila si contabilitate simplificata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

conventie civila si contabilitate simplificata

Conform OUG 37/2011, "contabilitatea poate fi organizata si condusa ...pe baza de contracte/conventii civile ...incheiate cu persoane fizice care au studii economice superioare"; la ce fel de persoane fizice se refera, va rog, legea: persoane oarecare, sau persoane care trebuie sa se inregsitreze fiscal (PFA, etc)?
Care este perioada pe care se poate incheia o conventie civila pentru servicii de contabilitate, cum se poate face plata (lunar, de ex.?), ce contributii si impozite trebuie sa plateasca societatea si ce trebuie sa plateasca prestatorul (contabilul), care este modul de calcul? se mai poate retine impozitul la sursa? (am aflat ca OG 15/2012 nu mai obliga, dar se mai practica?)
Cum si cand se declara si platesc aceste impozite si contributii?

Daca societatea (SRL) a fost inmatriculata la RC in 31.10.12 (acte societate eliberate pe 01.11.12) , data conventiei (pentu evidenta contabila) ar trebui sa fie obligatoriu 31.10.12, sau poate incepe oricand in luna noiembrie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dona77 , utilizator 23:22, 4 Noiembrie 2012
1. Economisti -persoane fizice- sau PFA.

2.
Pentru incheierea unei conventii civile cu o persoana fizica neautorizata este necesara indeplinirea anumitor conditii astfel cum au statuat, in practica, organele fiscale:

- realizarea activitatii pe baza de conventii civile sa fie cu caracter ocazional, intamplator, conjunctural, si uneori urgent;
- activitatea desfasurata pe baza de conventie civila sa nu fie inscrisa in obiectul de activitate al societatii si nici prevazuta a se realiza prin posturile cuprinse in statul de functii al societatii;
- pentru o activitate desfasurata pe baza de conventie civila nu se poate stabili cu exactitate: timpul de munca (destul de diferit de la un executant la altul), mijloacele de realizare si alte elemente asemanatoare;
- pentru realizarea unei activitati desfasurate pe baza de conventie civila nu se justifica incadrarea de personal cu contract individual de munca sau cu timp partial pe perioada determinata;
- obiectul conventiei civile sa constea intr-un raport juridic de "a da" sau de "a face ceva" pana la un anumit termen, fara a se specifica perioada, timpul de munca;
- conventia nu se poate incheia pentru desfasurarea unei activitati care, in acelasi timp, se desfasoara in societatea respectiva prin incheierea de contracte individuale de munca, indiferent ca acestea sunt cu fractiune de norma sau cu timp integral, pe perioada nedeterminata sau determinata.

Daca activitatea indeplineste unul dintre criteriile de mai sus pentru desfasurarea acesteia se va incheia un contract individual de munca.

De asemenea, pentru incheierea unei conventii civile este necesar sa nu fie indeplinit niciunul dintre criteriile prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal , respectiv:

- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

In prezent, reglementarea legala a contractelor civile de prestari servicii, cunoscute in practica si sub denumirea de conventii civile, este data de art. 1.851 din Noul Cod Civil, potrivit caruia contractul de antrepriza este contractul prin care antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret.

In consecinta, prestarea unui serviciu, executarea unei anumite lucrari, materiale ori intelectuale se pot realiza de catre o persoana fizica neautorizata in baza art. 1.851 din Noul Cod civil.

O persoana fizica neautorizata va putea sa execute o lucrare materiala ori intelectuala sau sa presteze un serviciu in baza art. 1851 din Codul civil numai cu titlu ocazional.

Conventia civila nu are o durata determinata, insa caracterul activitatii trebuie sa fie cu titlu ocazional.

Pentru incheierea unei conventii civile este necesara indeplinirea conditiilor care stau la baza incheierii oricarei conventii civile astfel cum au statuat, in practica, organele fiscale mentionate mai sus.

Totodata, contractele de prestari servicii trebuie sa respecte criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal:

- libera alegere a desfasurarii activitatii;
- libera alegere a programului de lucru;
- libera alegere a locului de desfasurare a activitatii;
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul;
- activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti.

[ link extern ]

3.
www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ] /

[ link extern ]

Multumesc mult pentru informatii!
M-am uitat peste ele si nu stiu daca am inteles bine pct.1: "pers.fizice" pot fi fie economisti (persoane fizice oarecare), fie PFA?
Iar conventia civila mi se pare complicata, vad ca se accentueaza pe caracterul ocazional al serviciului (pe langa celelalte conditii) si nu inteleg atunci de ce OUG 37/2011 (care actualizeaza Legea contabilitatii) asociaza contabilitatea si cu aceste conventii (serviciile de contabilitate fiind activitati care se repeta lunar...)#-o
Poate mai bine as incheia contract de munca in locul conventiei (desi pe conventie as fi putut scuti unele contributii), asta daca intr-adevar administratorul unei societati poate fi si contabilul societatii (ca si pers. cu studii economice superioare, nu autorizata)... - inca nu am reusit sa gasesc un text de lege pentru problema aceasta...:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Economist contabil conventie civila Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu OUG 37/2011 Modificari la lg contabilitatii,prevede posibiltatea de a tine contabilitatea unei entitati(SRL)cu o cifra de afaceri la 31.12.2010 mai< decat ... (vezi toată discuția)
Pfa contabilitate ioanaraluca85 ioanaraluca85 Buna ziua, am auzit ca se poate face PFA pentru a tine contabilitatea firmelor mici chiar daca persoana in cauza nu este membru CECCAR. Puteti sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)
Contabil pfa elenailie elenailie Buna ziua,are dreptul un contabil care detine PFA sa semneze toete documentele fiscale inclusiv bilantul anual al unei firme, daca acest contabil nu este ... (vezi toată discuția)