avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program lucru norma partiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program lucru norma partiala

In prezent se pot incheia contracte individuale de munca cu norma partiala chiar si pentru un numar de cateva ore pe luna (nu pe zi)? in ce baza legala?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 5 Noiembrie 2012
Da , se poate incheia un contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata chiar si cu o ora/ luna ...
Codul muncii Art. 106 (2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
@ dona77

Baza legala este Codul Muncii , si anume:

Art.104 (1) : Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.

art.105 (1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.

Asadar, in tacerea legii, c.i.m. poate avea inserat un program de munca stabilit in ore/zi, in ore/sapt , in ore/luna.
multumesc mult pentru raspunsuri; as mai dori sa ma asigur daca si contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru acea norma partiala (sa zicem 8 ore/luna) se calculeaza tot proportional cu timpul efectiv lucrat, indiferent daca mai esti sau nu angajat si cu norma intreaga :-/
(intreb pentru ca, din cate stiu, la sanatate, de ex., pentru asigurarea ca persoana fizica, daca nu esti si angajat, venitul minim pentru care te poti asigura este salariul minim pe economie).
Contributiile (cuantumul procentelor) datorate bugetului de stat se calculeaza la fel ca si pentru norma intreaga .. acestea nu sunt calculate in functie de durata timpului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca ContSters126873 ContSters126873 buna seara . pot face contract de munca cu timp partial (4h) la 2 angajate?? (vezi toată discuția)
Contracte cu timp partial BICOS BICOS se mai pot incheia contracte cu timp partial de munca(de ex. 2ore/zi)? (vezi toată discuția)
Contract de munca 1 ora pe zi steef steef Am o firma profesie liberala si as dori sa angajez pe cineva cu contract de 1 ora pe zi . Se poate ? Este legal? Mentionez ca persoana pe care vreau sa o ... (vezi toată discuția)