avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Suspendarea act administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Suspendarea act administrativ

Bună ziua! Intenționez să introduc o acțiune în anularea unui act administrativ normativ, insă probabil o să primesc un termen destul de îndepărtat. Până la soluționarea fondului aș încerca suspendarea executării acesteia. Problema este următoarea: cum ar fi mai avantajoasă, formularea cererii de suspendare separat, înainte de introducerea acțiunii propriu-zise de anulare, sau împreună cu aceasta? În orice caz, se poate introduce separat dacă termenul de răspuns la plângerea prealabilă a expirat deja? Sau în acest caz singura posibilitate rămâne introducerea odată cu acțiunea în anulare. Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Anton_S , utilizator 10:30, 7 Noiembrie 2012
Suspendarea executarii actului administrativ unilateral poate fi solicitata de reclamant si prin cererea adresata instantei competente pentru anularea, în tot sau în parte, a actului atacat. În acest caz, instanta va putea dispune suspendarea actului administrativ atacat, pâna la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei.

Cererea de suspendare se poate formula o data cu actiunea principala sau printr-o actiune separata, pâna la solutionarea actiunii în fond.
Vă mulțumesc! Cunosc aceste prevederi, însă nu prea știu cum se aplică în practică. Termenul de răspuns la plângerea prealabilă fiind scursă, nu știu dacă mai pot să introduc suspendarea pe cale separată, în condițiile art 14 din Legea 554. Oare aceast articol trebuie interpretat în sensul că introducerea cererii de suspendare este posibilă doar în termenul de 30 de zile, în carea teoretic autoritatea ar trebui să răspundă plângerii, sau se poate și după acest termen? Ori, dacă introduc împreună cu acțiunea de anulare nu știu cum procedează instanța. Dacă fiecare capăt de cerere, atât suspendarea cât și anularea, primesc un singur termen, atunci cred că nu mai are rost să mă chinui cu suspendarea, nu? pentru că interesul ar fi acela de a suspenda aplicarea actului administrativ până la judecarea fondului.
Puteti depune cerere separata de suspendare a executarii actului administrativ pana la solutionarea definitiva a litigiului privind anularea acelui act ...

Introducerea capatului de cerere de suspendare odata cu actiunea de anulare nu duce la acordarea a doua termene de judecata, ci la unul singur.
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare instanta de fond - curtea de a pel virgild virgild Am contestat in instanta, in baza Legii nr. 554/2004, actul admnistrativ de eliberare din functie in baza oug nr 37/2009. Instanta a respins cererea de ... (vezi toată discuția)
Suspendare masura itm smeagull smeagull Buna ziua, Am primit un proces verbal de control de la ITM, cu masuri de executat. As vrea sa contest pe unele dintre ele. Intrebarea este daca o contesatie ... (vezi toată discuția)
Actul adiministrativ contestat in instanta isi suspenda aplicabilitatea pana la decizia instantei? jaguarxkr jaguarxkr Actul adiministrativ contestat in instanta isi suspenda aplicabilitatea pana la pronuntarea instantei, avand in vedere ca efectele produse de actul ... (vezi toată discuția)