Buna ziua,
Am divortat in urma cu 7 luni si instanta a stabilit o pensie de intretinere pentru cei doi copii minorii (16 ani, respectiv 10 ani) de 160 ron la un salar minim pe economie de 500 ron la vremea aceea, deoarece acesta era salariul de incadrare a fostlui sot, in conditiile in care este actionar majoritar la 3 firme. La ora actuala am aflat, neoficial ca si-ar fi marit salariul de incadrare si ca ar fi incasat in sept.2008 si dividende aferente anului 2007, la una din cele trei firme in suma de 100.000 ron. In acest caz, care este modalitatea de calcul prin care se stabileste o eventuala majorare a pensiei alimentare pentru cei doi copii? Trebuie sa recunosc ca este foerte dificil ca dintr-o pensie alimentara de 80ron/copil, mai ales la vasta 16, respectiv 10 ani sa acoperi nevoile lor.
Sfatul meu ar fi sa introduceti o actiune de majorare a pensiei avand in vedere noua situatie, in cadrul acesteia puteti cere o noua adeverinta a sotului de la serviciu in care sa fie specificate veniturile sale din ultimele luni, iar in privinta dividentelor se pot pune si acestea la calculul pensiei prin dovedirea incasarii lor.
Dar pentru ca aceasta actiune sa aiba finalitatea dorita de dumneavoastra trebuie sa apelati la cineva de specialitate care sa va indrume , sa va sfatuiasca si sa va reprezinte interesele in fata instantei.
Ziceti de dovedirea incasarii lor, adica a dividendelor...cum pot eu sa dovedesc, ca si persoana fizica acest lucru? Nu ar trebui instanta sa ceara, nu stiu de unde...de la finante eventual fisa fiscala? Cum se procedeaza in acest caz, adica cand e vorba de venituri din mai multe surse, in acest caz de dividende? Nu sunt deloc in tema cu aceste aspecte...
Va multumesc!
Tocmai de aceea aveti nevoie de cineva care sa stie cum sa actioneze in interesul dumneavoastra, sa stie ce sa ceara si de la cine.
Adica de un avocat.
Va rog sa raspundeti la intrebare, in masura in care puteti. Forumul nu este destinat indemnurilor la angajarea unui avocat ci sfaturilor si raspunsurilor practice. Multumesc pentru intelegere!
In calculul pensiei de intretinere se au in vedere veniturile cu caracter permanent din ultimele sase luni. Dividendele nu fac parte din categoria veniturilor nete cu catacter permanent. In cazul societatilor pe actiuni, Adunarea Generala a Actionarilor, stabileste, din profitul inregistrat, bugetul de venituri si cheltuieli, investitii, emiterea de noi actiuni si acumulare de capital ori acordarea de dividende. Deci, chiar daca societatea inregistreaza profit, acordarea dividendelor nu este nici pe departe obligatorie. In plus, legiuitorul prevede obligatia de intretinere pentru ambii parinti, iar nevolie copiilor nu se acopera numai din pensia de intretinere incasata de la parintele care nu are incredintati minorii.
Codul faliliei - art. 42
Totodatã, instanta judecãtoreascã va stabili contributia fiecãrui pãrinte la cheltuielile de crestere, educare, învãtãturã si pregãtire profesionalã a copiilor.
Pensie alimentare
ellpadre
as dori sa stiu si eu ce acte sunt necesare pentru chemarea in judecata a tatalui pentru majorarea pensiei alimentare? si daca se iau in considerarea ... (vezi toată discuția)