avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... majorare pensie alimentara copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

majorare pensie alimentara copii

Buna ziua,
Am divortat in urma cu 7 luni si instanta a stabilit o pensie de intretinere pentru cei doi copii minorii (16 ani, respectiv 10 ani) de 160 ron la un salar minim pe economie de 500 ron la vremea aceea, deoarece acesta era salariul de incadrare a fostlui sot, in conditiile in care este actionar majoritar la 3 firme. La ora actuala am aflat, neoficial ca si-ar fi marit salariul de incadrare si ca ar fi incasat in sept.2008 si dividende aferente anului 2007, la una din cele trei firme in suma de 100.000 ron. In acest caz, care este modalitatea de calcul prin care se stabileste o eventuala majorare a pensiei alimentare pentru cei doi copii? Trebuie sa recunosc ca este foerte dificil ca dintr-o pensie alimentara de 80ron/copil, mai ales la vasta 16, respectiv 10 ani sa acoperi nevoile lor.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:03, 1 Februarie 2009
El este actionar majoritar la un SRL. Am inteles ca, profitul poate fi repartizate si cu alte destinatii decat dividende. Aici este vorba despre un caz concret, adica detine 90% din partile sociale ale unui SRL, faptic a incasat dividende in suma de aprox.100.000 ron in 2008, aferente anului 2007 Sunt perfect de acord ca nevoile copiilor nu trebuie sa se bazeze doar pe pensia de intretinere....care dupa cum am mai spus este de 160 ron pentru amandoi copiii, copii care au varsta de 16, respectiv 10 ani. Va intreb si va rog sa-mi raspundeti d-na m_ella2005, vi se pare rezonabila aceasta suma, care pana la urma este pentru ei...nicidecum pentru mine.... In cazul acesta cel putin nicidecum legiuitorul nu a luat in considerare ceea ce sustineti dvs., adica "legiutorul prevede obligatia de intretinere pentru ambii parinti". Iertati-ma dar dar asta este parerea mea. Imaginati-va sa fiu si eu incadrata in munca doar cu salariul minim pe economie...ce-ar fi de capul nostru? Am fi muritori de foame...cu un venit total brut de 800 ron si asta cu cei 160 de roni cu tot(pensia actuala de intretinere)....
De ce instanta n-a stabilit din start contributia fiecarui perinte la crestere, educare s.m.d... Eu cred din pacate ca ultima dvs.fraza este doar pura teorie...si nu prea se aplica in practica.
De obicei lucrurile se-ntampla putin altfel. Instanta stabileste o suma in functie de venitul lunar(ghinion in cayul in care venitul este cel minim pe economie), iar parintele caruia i-au fost incredintati copii n-are decat sa se descurce....
Cam asa stau lucrurile in mare majoritate a cazurilor...

De fapt nedumerirea mea e foarte simpla....in cazul unei majorari de intretinere pentru copii, dividendele incasate de paritele care nu are in intretinere copii, sunt luate in calcul sau nu...
Daca poate cineva abilitat sa-mi raspuda....si daca da, sa-mi indice unde este specificat acest lucru.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
ContSters20980, utilizator
anira38 a scris:

De fapt nedumerirea mea e foarte simpla....in cazul unei majorari de intretinere pentru copii, dividendele incasate de paritele care nu are in intretinere copii, sunt luate in calcul sau nu...
Daca poate cineva abilitat sa-mi raspuda....si daca da, sa-mi indice unde este specificat acest lucru.
Dividendele nu se iau in considerare la stabilirea pensiei de intretinere, intrucat acestea nu au caracter de venit permanent.
Va multumescmult pentru raspuns.
:offtopic: Interventie moderator
@ dragosionescu
Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.
Pe forumul Avocatnet se discuta ideea si nu persoana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile obținute ca asociat al firmei se iau în calcul la stabilirea pensiei de întreținere a minorului? aallyah9 aallyah9 Buna ziua Ma intereseaza sa stiu daca la 1/6 din cuantumul veniturilor cu obligatie de plata a pensiei de întretinere copil se include si veniturile obtinute ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,daca am o hotarare pentru pensie de intretinere 1/6 ... Berenji Shapour Berenji Shapour Buna ziua,daca am o hotarare pentru pensie de intretinere 1/6 din venitul meu lunar realizat ,la instanta am prezentat adeverinta de salar dar am si doua firme ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentare ellpadre ellpadre as dori sa stiu si eu ce acte sunt necesare pentru chemarea in judecata a tatalui pentru majorarea pensiei alimentare? si daca se iau in considerarea ... (vezi toată discuția)