Buna ziua,
Vineri,02.11,in timp ce ma deplasam pe DN 85,pe raza unei localitati am efectuat o depasire regulamentara a unui autoturism( rulam in coloana la modul TIR,autoturism,
eu,alt autoturism in spatele meu) din fata mea.Dupa ce efectuasem cam 70% din depasire am observat ca drumul cobora usor si am vazut plafonul unui autoturism care se apropia din sens invers cu viteza mare.Am marit viteza pentru a finaliza depasirea si m-am repliat pe sensul meu de mers fara a-l jena pe cel ce venea din sens opus.Dupa parcurgerea mai multor kilometri(cam 10 km) am fost oprit de un echipaj de politie care m-a acuzat ca am provocat iesirea de pe sosea a autoturismului care venea din sens opus,conform delaratiilor martorilor(cele doua autoturisme din spatele meu).Mentionez ca acestia au anuntat politia,declarand ca masina care a suferit accidentul s-a rasturnat de mai multe ori dupa care s-a oprit intr-un gard.Cand am ajuns la fata locului impreuna cu politia s-a dovedit ca masina accidentata parasise partea carosabila (fara a se rasturna)si ajunsese intr-adevar in gard dar fara a suferi avarii serioase.Aflat in stare de soc dupa ce fusesem informat initial de politie de gravitatea accidentului pe care se presupunea ca l-am provocat,am dat declaratia care mi-a fost solicitata despre modul in care am efectuat depasirea si am revenit pe sensul meu de mers,etc,am semnat procesul verbal (aproape ilizibil) intocmit de politie,mi-a fost retinut permisul si am platit amenda,apoi am fost informat ca pot pleca.In tot acest timp politia nu a efectuat masuratori ale urmelor de franare a autovehiculului avariat pentru a stabili locul de unde acesta a inceput franarea,lungimea distantei de franare pentru a stabili cu aproximatie viteza de deplasare(mare )a acestuiasi nici nu a facut fotografii ale acestor urme.A doua zi m-am intors la locul accidentului si din analiza urmelor de franare am constatat ca la momentul inceperii franarii masina care a suferit accidentul se afla cu rotile trecute de sensul nostru de mers( cam 40%).Aceste urme au o traiectorie rectilinie cca.10 m apoi vireaza dreapta spre marginea drumului (cca.15m) dupa care ies pe marginea drumului urmand o traiectorie aproape rectilinie prin pietris cca.30 m dupa care masina s-a oprit in gard.Reamintesc ca in fata mea,la momentul finalizarii depasirii,se afla un TIR.Ma gandesc ca soferul masinii avariate rula neatent,depasind axa drumului,apoi cand a observat iminenta coliziune cu TIR-ul a tras dreapta de volan iesind in "decor".
Pasagerii din masinile aflate in spatele meu nu puteau sa vada masina care se apropia din sens invers deoarece aveau vizibilitatea blocata atat de TIR cat si de masina mea care revenea pe sensul de mers.Acestia au vazut doar partea de final a accidentului si au dedus ca eu l-as fi provocat,dupa cum au si declarat politiei.Masina pe care o conduceam nu are nici o urma de accident sau zgarietura care sa ateste faptul ca as fi provocat accidentul.Am facut multe fotografii(a doua zi) care arata locul in care se afla masina accidentata la momentul inceperii franarii precum si traiectoria urmata de aceasta pana la oprirea in gard.Un alt lucru care m-a frapat a fost oglinda laterala stanga rupta,dar pe stalpul de lemn de care soferul sustine ca aceasta s-ar fi rupt,nu este nici o urma si ma gandesc ca oglinda s-ar fi rupt cand masina a trecut pe langa TIR.
Sunt convins de faptul ca nu eu sunt cel care am provocat acest accident ci soferul care conducea neatent si cu viteza mare masina din sens invers. Ma gandesc sa depun o contestatie la tribunal dar as dori sa va intreb daca am sanse de castig deoarece eu sunt din Bucuresti,accidentul s-a intamplat in Jud.Neamt iar echipajul de politie m-a oprit in jud.Iasi.Fotografiile pe care le-am facut pot fi acceptate de instanta?Nu am alti martori decat sotia care se afla in dreapta.Cauza se va judeca probabil in jud.Neamt iar distanta este mare si mai bine ma las pagubas decat sa bat drumurile aiurea. Va multumesc
puteti face contestatie insa plansele foto - desi sunt admisibile - nu va vor ajuta prea mult. martorii sunt importanti insa sotia dvs nu va avea credibilitate ca si martor.