avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Provocarea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Provocarea

Pentru a se putea retine starea de provocare, ea trebuie sa fie facuta in mod constient de catre victima, sau se accepta si o provocare inconstienta.

inconstienta = daca il calca din greseala pe agresor pe picior, etc... daca se leaga de o fata care nu stie ca are un prieten, iar prietenul riposteaza,etc
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 19:50, 7 Noiembrie 2012
Este destul de greu de spus ca difera si de la om la om.
Aceasta problema este destul de discutabila, atat in doctrina cat si in practica. Instanta suprema a decis acum mai mult timp ca se poate retine provocarea si cand actul provocator a fost comis din culpa, dar unele instante nu au acceptat acest punct de vedere si au considerat ca actul provocator poate fi comis numai cu intentie.

Personal consider ca ar trebui sa se poata retina starea de provocare si cand actul provocator e comis din culpa sau chiar fara intentie. Spre exemplu daca tatal isi vede copilul accidentat de o masina, iar soferul coboara pt a transporta copilul la spital, putem conidera ca tatal care imediat dupa accident a lovit soferul nu se afla intr-o stare de puternica tulburare sau emotie? Nu prea cred.

Oricum in situatia dvs., baiatul care se da la o fata cu prieten, iar prietenul il loveste e destul de greu sa se retina starea de provocare, deoarece legea cere ca faptuitorul sa fi actionat sub o stare puternica de tulburare sau emotie (una dintre conditii), dar depinde de detaliile exacte ale spetei.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
ContSters178374, utilizator
Adica se leaga cineva de prietena mea, iar eu ma duc si-l plesnesc s-ar putea sa nu se retina 73B in sarcina mea?
Aveti cumva un nr. de la instanta suprema, referitoare la provocarea din culpa?
Depinde ce intelegeti prin "se leaga de prietena mea". Ce inseamna acest "se leaga", ce ii face?
Provocarea nu inseamna o simpla reactie la un cuvant sau gest gresit ci trebuie sa indeplineasca si alte conditii, acest "se leaga" trebuie sa fie o fapta serioasa, produsa prin violenta, printr-o atingere grava a demnitatii sau au alta fapta ilicita grava, de natura sa va tulbure si sa va determine sa reactionati in baza acestei tulburari. Reactia dvs. trebuie sa fie una instantanee, sa savarsiti fapta in baza unui impuls imediat fata de actul provocator, din moment ce intrebati pe forum despre provocare, nu indepliniti nicio conditie.

S-ar putea retine aceasta circumstanta (atentie e doar o circumstanta atenuanta, nu va pune la adapost de raspunderea penala), spre exemplu daca aflati ca cineva a incercat sa va violeze prietena si in momentul acela va duceti si ii aplicati o corectie autorului.
Daca prietena are un alt pretendent care ii trimite mesaje zilnic, mai bine stati cuminte si nu va angajati in acte ilicite.

Decizia de care aminteam are nr 896/10.02.1971 - pronuntata de Tribunalul Suprem, nu stiu daca o gasiti pe internet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circumstanta atenuanta - 73. lit b saaaaaaaaapoiii saaaaaaaaapoiii Am o prietena. Un baiat ii batea apropuri sa ma paraseasca, sa fie cu el... ii facea avansuri sexuale... l-am batut pe acel baiat... pot primi sau nu ... (vezi toată discuția)
Penal - retinere circumsntanta atenuanta 73 lit b. xuser xuser Pe scurt: In cazul in care am conversat cu o domnsioara pe internet, iar prietenul domnisoarei profitand de faptulul ca avea acces la adresa de Yahoo ... (vezi toată discuția)
Încăierarea și provocarea trailer1234 trailer1234 Buna seara! Stie cineva daca se poate retine in caz de savarsire a infractiunii de incaierare efectele atenuante ale provocarii? (vezi toată discuția)