avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... termen recurs litigiu munca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

termen recurs litigiu munca

buna ziua!
am si eu o speta si cer o lamurire. Intr-un litigiu de munca a fost pronuntata o hotarare definitiva, cu termen de recurs in 10 zile de la comunicare.
Pe comunicarea-hartia care insoteste hotararea am 2 stampile: data sosirii (la Oficiul Postal) este data de 23 octombrie 2012, data sosirii (cand am primit prin posta hotararea) este 24 octombrie 2012.
Intrebarea este urmatoarea: termenul de recurs curge din data de 23 sau din 24?
stiu ca prima si ultima zi nu se iau in calcul, iar daca in interiorul termenului sunt si zile nelucratoare acestea se calculeaza ca facand parte din termen.
Dupa calculul meu, daca termenul incepe sa curga din prima zi dupa data de 23 octombrie 2012 (respectiv ziua de 24), ultima zi de recurs ar fi 02 noiembrie 2012.
Daca termenul curge din prima zi dupa data de 24 octombrie (respectiv ziua de 25), ultima zi de recurs ar fi 05 noiembrie 2012.

Am calculat corect?

cu stima,


Cel mai recent răspuns: dumo79 , utilizator 10:13, 17 Decembrie 2012
Buna ziua si scuze pentru off topic. Am ales sa postez in continuare aici deoarece are legatura cu ceea ce urmeaza sa postez astazi.

Astazi, 12.11.2012 am sunat la Tribunal si mi s-a comunicat ca parata a depus recurs la data de 08.11 a.c.
La intrebarea "la ce data i s-a comunicat paratei hotararea primei instante" raspunsul doamnei a fost, ca la ea apare ca ambelor parti li s-a comunicat in data de 23.11.2012.
In postul anterior eu am arata ca stampila sosirii hotararii la domiciliu este 24.11.2012 iar stampila sosirii la O.P. este de 23.11.2012. Chiar si asa, faptul ca reclamanta a depus recursul pe data de 08.11.2012 imi da dreptul mie sa invoc in fata instantei de recurs "exceptia de tardivitate"?
Va multumesc anticipat pentru atentie si raspuns!

cu stima



Termenul pt motivarea recursului incepe sa se calculeze din 24.10, data l acare dvs ati primit comunicarea. Ultima zi pt declararea recursului a fost 5.11 (ar fi fost normal 04.11 dar a fost duminica).

Dvs puteti invoca exceptia tardivitatii in functie de data la care au primit comunicarea, ceea ce rezulta din actele dosarului si nu din ceea ce vi s-a transmis prin telefon. Este adevarat, comunicarile pleaca odata pt toate partile din dosar dar asta nu inseamna ca si ajung la aceeasi data.
model intampinare recurs:



Instanța: *******
Dosar nr.*******
Termen judecată : ********

DOMNULE PREªEDINTE

Subsemnata ***********, în calitate de intimată faţă de recursul declarat de recurenta **************, împotriva deciziei civile ********pronunţată de către Tribunalul ****** în dosarul nr. *****************, formulez în termen legal, pe care o depun în 2 exemplare,

ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE RECURS

ce face obiectul prezentei cauze, formulată de recurenta S.C. „CLUB D SERV” S.R.L., solicitandu-va respingerea, ca nefondat, a recursului si mentinerea, ca temeinica si legala, a deciziei recurate, pentru urmatoarele considerente:

În fapt, la solicitarea instanţei la termenul din ************* spre a face dovada depunerii certificatelor medicale la societate, am răspuns că nu pot face dovada, deoarece, în toată această relaţie de colaborare cu angajatorul, am mizat pe buna credinţă a acestuia.
Prin urmare, în urma solicitării adresată CAS********, a fost eliberată la data de ************de către Casa de Asigurări de Sănătate, adresa *********şi anexa acesteia, acte ce au fost depuse la dosarul cauzei, aflată pe rolul Tribunalului ******* şi care dovedesc, fără nici un dubiu, că recurenta- pârâta S******** nu numai că a primit - exact cum am si susţinut, în termen legal, conform OUG nr.158/2005, originalele certificatelor medicale pentru perioada ***********, lucru negat cu vehemenţă în întâmpinare şi în cererea de recurs, dar le-a şi depus pentru recuperare la C.A.S. şi aici citez: „Societatea ******* a depus la CAS concediile medicale pentru angajata ***********, conform anexei. Prin urmare ********* susţine în mod eronat că nu aţi depus concediile medicale la societate”.
Fapt pentru care consider că au fost îndeplinite obligaţiile angajatului de predare a certificatelor medicale până cel târziu la data de 5 ale lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul, urmare că acestea sunt depuse de recurenta-pârâtă spre decontare la CAS.
Adresa nr. **** şi anexa acesteia, ce au fost depuse la dosarul cauzei aflată pe rolul Tribunalului ****** vin în contradicţie cu afirmaţia recurentei-pârâte din cererea de recurs cum că aceasta nu a putut întocmi dosarul de recuperare a sumelor ce constituie contravaloarea indemnizaţiilor de la CAS.
De pe site-ul C.A.S. ******, la rubrica „Restituiri-Persoane Juridice” , reies documentele necesare angajatorului la depunerea cererilor de recuperare pentru concedii medicale :
- cererea de recuperare a sumelor pentru concedii medicale completată în două exemplare, alături de centralizatorul privind certificatele de concediu medical din luna pentru care se depune cererea, precum şi copia declaraţiei unice D112 (anexa 1 şi anexa 1.1.) ;
- certificatul de atestare fiscală emis de ANAF-DGFP.
Centralizatorul privind certificatele de concediu medical, aferent lunilor pentru care se cere decontarea nu putea fi completat şi depus de către recurenta-pârâtă, decât daca aceasta ar fi avut concediile medicale.
Chiar recurenta-pârâtă susţine în întâmpinare şi în cererea de recurs că lipsa concediilor medicale „duce la imposibilitatea întocmirii dosarului de recuperare a sumelor ce ar fi constituit eventuale indemnizaţii , de la C.A.S., având în vedere că aceste sume sunt acoperite integral din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate”. Din aceasta rezultă că recurenta-pârâta a avut în posesie certificatele medicale, urmare fiind că acestea au fost depuse la C.A.S.

Din solicitarea recurentei-pârâte din întâmpinare şi din cererea de recurs, ca cererea de solicitare a drepturilor băneşti să fie respinsă ca fiind neîntemeiată, rezultă că pârâta intenţiona, în mod nedrept, să-şi însuşească sumele de bani virate de C.A.S. reprezentând concediile medicale pentru perioada ********, sume ce i se cuvin intimatei-reclamante.

Faptul că recurenta-pârâtă susţine în întâmpinarea că nu a luat la cunoştinţă de concediile medicale decât prin cererea de chemare în judecată, că neagă că a primit aceste certificate medicale şi că a fost în imposibilitatea de a întocmi dosarul de recuperare a sumelor ce constituie contravaloarea indemnizaţiilor de la CAS este o dovadă clară de încercare de inducere in eroare a instanţei şi de a denatura situatia de fapt.

Totodată, susţin că recurenta - pârâta se încadrează în prevederile art.47, lit.a) al O.U.G. 158/2005 ce face referire la refuzul nejustificat al plăţii indemnizaţiilor si solicităm instanţei obligarea recurentei-pârâte la plata imediată a sumelor de bani actualizate- datorate în baza sentinţei civile ******** a Tribunalului ********, dat fiind faptul că din culpa exclusivă a recurentei- pârâtă, intimata nu a intrat în posesia sumelor de bani cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe lunile pentru care se solicită plata concediului medical


Pe cale de consecinţă, având în vedere toate aspectele menţionate anterior, vă solicit să respingeţi acţiunea ca inadmisibilă şi nefondată şi să dispuneţi obligarea recurentei-pârâte la plata imediată a sumelor de bani actualizate- datorate în baza sentinţei civile *********i.

În drept, întemneiez prezenta întâmpinare pe art. 115 C.p.c .





Domnului Preşedinte al Curţii de Apel



va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu o parerea profesionistă asupra acestei intampinari!

Cu deosebita stima
Buna ziua! scuze pentru offtopic...dar as vrea sa multumesc din inima moderatorilor de pe acest forum! Fara sfaturile dumneavoastra nu as fi castigat procesul...pentru care v-am necăjit!
Va urez sarbatori fericite!

cu stima,

dumo79

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata in recurs tardiv dandanaua dandanaua Intimatul-parat, prin aparator, depune cu 3 zile inainte de primul termen al unui recurs civil, intampinare si chitanta privind onorariul avocatului.Peste 3 ... (vezi toată discuția)
Model de intampinare la recurs dutu69 dutu69 Buna seara, Am castigat la Tribunalul Sibiu un proces cu fostul meu angajator printre altele dispunandu-se si reintegrarea mea pe postul detinut anterior. ... (vezi toată discuția)
Cum se ataca o hotarare judecatoreasca intr-un recurs mary_nyk mary_nyk Buna ziua, In mai 2008 sotia mea a intentat actiune de divort, actiune care s-a incheiat in septembrie 2008. A urmat apoi procesul de partaj avand ca ... (vezi toată discuția)