avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz Contract munca vs. Codul Muncii 2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz Contract munca vs. Codul Muncii 2011

Buna seara,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare / situatie.

In cazul unui angajat cu Contract individual de munca semnat in 2005, avand preavizul din contract de 15 zile calendaristice si pentru care nu s-a semnat niciun act aditional pe aceasta tema, ce act primeaza pentru preavizul dupa demisie: contractul de munca (15 zile calendaristice) sau Codul Muncii din 2011 (20 de zile lucratoare)?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:46, 5 Noiembrie 2012
Daca este vorba despre preavizul acordat in cazul demisiei, primeaza prevederile din contractul individual de munca.
art.81 C.mun. :
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.


Daca este vorba despre preavizul acordata in cazul concedierii , atunci primeaza dispozitiile Codului Munci.
art.75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in cazul demisiei talidae2000 talidae2000 Buna seara. Stiu ca s-au facut modificari in codul muncii...exista modificari si in cazul preavizului atunci cand iti dai demisia? Care este durata ... (vezi toată discuția)
Preaviz demisie - 15 sau 20 de zile si_monna si_monna Buna ziua! Vreau sa imi dau demisia si in contractul de munca, pe care l-am incheiat in 2010, scrie: \"perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Cerere de preaviz ContSters332201 ContSters332201 Buna ziua! Doresc si eu sa stiu daca in contractul de munca am semnat ca cererea de preaviz sa fie de 15 zile (nu tin minte daca lucratoare sau ... (vezi toată discuția)