avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cerere de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cerere de preaviz

Buna ziua! Doresc si eu sa stiu daca in contractul de munca am semnat ca cererea de preaviz sa fie de 15 zile (nu tin minte daca lucratoare sau calendaristice), si acum am inteles ca este minim 20 de zile lucratoare, eu de cate zile trebuie sa fac preavizul? Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:08, 30 Septembrie 2014
Art. 75

(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.

(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).


Detalii: [ link extern ]
Daca este vorba despre o demisie, atunci termenul de preaviz in cazul dvs este cel mentionat in c.i.m.

art.81 C.mun.
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
....
Intrebare: angajatul, cand redacteaza cererea de demisie, trebuie, poate, are obligatia de a solicita incetarea cim cu preaviz ( adica, 81.1, angajatul isi instiinteaza angajatorul ca va pleca dupa o perioada de 20 de zile lucratoare)? Sau, redacteaza o cerere de demisie, cu o data oarecare (care ii convine lui) iar angajatorul poate fi de acord sau nu cu aceasta data ( in cazul acesta 81.7), respectiv 55 b?
Am avut un caz in care angajatul a redactat demisia cu 01 septembrie, solicitand inchiderea cu 29 septembrie (dupa 20 de zile de preaviz), eu i-am inchis cu 81.1 iar acum se discuta in firma cum ca angajatul nu are dreptul de a solicita un preaviz, acesta fiind un drept doar al angajtorului.
In principiu, salariul poate mentiona preavizul in cererea de demisie. Insa, angajatorul va trebui sa puna rezolutia sa pe cererea : cu sau fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii - concediere sau demisie ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU mar interesa un cod al muncii mai detaliat cum ar fi daca cineva isi da demia stiu ca trebuie sa stea 20 de zile lucratoare - preaviz insa am aflat de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim conf art 81 alin 7 anieta anieta Buna ziua inca o data, Revin cu o alta intrebare, cu privire la incetarea CIM conf. art 81 alin 7 din Codul Muncii: Se poate face incetarea CIM a unui ... (vezi toată discuția)
Concediere Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As dori sa aflu daca un angajat poate fii concediat fara respectarea perioadei de preaviz din partea angajatorului sau angajatorul este obligat sa ... (vezi toată discuția)