avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CODUL MUNCII - concediere sau demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CODUL MUNCII - concediere sau demisie

mar interesa un cod al muncii mai detaliat

cum ar fi daca cineva isi da demia
stiu ca trebuie sa stea 20 de zile lucratoare - preaviz
insa am aflat de la somaj ca da trebuie sa stea 20 de zile dar cu 4 ore pe zi si 4 ore sa-si caute de munca sau altele ....................
mai interesa detalile aceste

daca cineva este concediat stiu ca trebuie sa lucreze 20 de yile preaviz ..........
dar cate ore prebuie sa lucreze 4 sau 8

care sunt articolele care fac mentiune la aceste lucruri in codul munci m-am uita si nu am vazut nimic

unde pot casi
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRU - ADRIAN MIU , Contabil 18:01, 10 Noiembrie 2012
1. Pentru demisie exista art.81 C.mun., si anume:
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
.......

2. Pentru concediere :
art.75 C.mun. : (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

3. Durata timpului de munca in perioada de preaviz acordat pentru concedierea care nu tine de persoana salariatului este cea prevazuta in c.i.m., daca in c.c.m. aplicabil angajtorului sau in Reg.Intern nu exista late prevederi. Asadar, daca in c.i.m. este prevazut un timp de munca de 8 ore/zi , atunci in lips aunor dispozitii contrare in ccm sau in R.I., pe perioada preavizului acordat pentru concediere timpul de munca va fi tot de 8 ore/.zi.

4. Prevederea cu 4 ore/zi lucrate era prevazuta in fostul CCMN si nu in Codul Muncii sau este prevazuta in unele c.c.m. in vigoare.
1. Din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat; (somaj)
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Art. 66
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin.(2).

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


2. - In perioada de preaviz trebuie sa mergeti in program normal la serviciu.
- Perioada de preaviz face parte din contractul individual de munca, este vechime in munca si stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.
- Daca in Contractul colectiv de munca aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii aveti o prevedere care spune ca in caz de concediere puteti sa lucrati numai 4 ore in perioada de preaviz atunci vi se aplica si dvs. aceasta prevedere.

3. Duratele perioadelor de preaviz sunt prevazute in contractul individual de munca la capitolul "L. Alte clauze", lit.b) si c).
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz Bojan Viorica Bojan Viorica Câte zile este preavizul și câte ore trebuie sa stea angajatul la serviciu (vezi toată discuția)
Cim determinata orianadiana orianadiana pentru perioada de proba la un cim pe perioada de 4 luni este de 15 zile lucratoare, iar perioadele de preaviz sunt ca si la perioada nedeterminata? va ... (vezi toată discuția)