Buna ziua,
Am si eu o intrebare:
In unul din contractele cu clientii mei, acestia mi-a propus urmatoarea clauza la punctul de INCETAREA CONTRACTULUI:
"În caz de neexecutare culpabilă, de către una din părţi a oricăreia din obligaţiile sale decurgând din prezentul contract, in special a prevederilor de la art. 4, art. 7, art. 8 si art. 9, acesta se consideră desfiinţat de drept, fără altă formalitate legală decât notificarea părţii în culpă si fara interventia instantelor de judecata."
Varianta initiala pe care le-am propus-o eu:
"14.2 Partea care invocă încetarea contractului va notifica celeilalte părţi cauza de încetare cu minimum 30 zile înainte de data la care încetarea urmează să-şi producă efectele.
14.3 Încetarea contractului, în oricare din situaţiile menţionate la pct. 14.1. nu va avea nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între părţi.
14.4 Prevederile pct. 14.1. nu înlătură răspunderea părţii care în mod culpabil a cauzat încetarea prezentului contract."
Nu mi-e foarte clara clauza pe care au adaugat-o ei. Se poate sa ma lamuriti?
Neexecutarea este culpabila cand, desi, de exemplu, executarea este posibila, debitorul refuza cu rea credinta de a o indeplini .
Ca principiu, partea care si-a executat deja sau este gata sa isi execute obligatiile, este singura care are posibilitatea sa aprecieze daca este sau nu oportuna desfiintarea contractului pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de catre cealalta parte.
In cazul nerespectarii obligatilor asumate de catre parti prevazute la art. 7,8,9, acesta (contractul) inceteaza de drept (se rezilieaza ) fara a mai fii nevoie de indeplinit vre-o formalitate prealabila (de ex. notificare 30 de zile )