Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai axact. Dl Popovici a depus demisia de la locul de munca in data de 13 ian 2009. A trimis aceasta demisie prin posta cu confirmare de primirea, acesta fiind primita de angajator pe data de 15 ian 2009. Acesta (angajatorul) emite o decizie de desfacere a contractului de munca cu litera I, disciplinar, in data de 25 ian 2009. Intrebarile mele sunt :PENTRU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA DISCIPLINAR ANGAJATORUL TREBUIE SA ACORDE PREAVIZ DE 15 ZILE ??? ANGAJATORUL POATE EMITE DECIZIE DE DESFACERE A CONTRACTULUI DE MUNCA DISCIPLINAR INLAUNTRU TERMENULUI PREAVIZULUI DE 15 ZILE A DEMISIEI ANGAJATULUI ???
1. Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
2. Pentru desfacerea disciplinara a c.i.m. nu se acorda preaviz.
3. Incercati sa nu mai scrieti cu majuscule pe forum. Este o incalcare a Regulamentului de postare.
Desfacerea contractului individual de munca ca sanctiune disciplinara se face numai dupa efectuarea unei cercetari disciplinare.
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 266. - Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Va multumesc foarte mult pentru raspunssi.......scuze pentru majuscule.
Angajatorul motiveaza lipsa respectarii procedurii de absenta angajatului de la munca, din 1 ian 2008.
Va raman profund indatorat daca ma lamuriti si cu privire la cea de a doua intrebare: angajatorul poate emite decizie de desfacere a contractului de munca disciplinar inlauntru termenului de 15 zile a preavizului dat la demisia angajatului ???
Este greu de apreciat acest lucru, intrucat pentru a desface disciplinar c.i.m. este nevoie de a face cercetarea prealabila disciplinara ... Este greu de crezut ca inauntrul termenului de preaviz , angajatorul poate efectua cercetarea prealabila disciplinara.
Este posibil ca decizia de desfacere disciplinara a c.i.m. sa se emita inauntrul termenului de preaviz.
Demisie
pirvuralucam
Buna ziua,
sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)