avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Amenzile se pot transforma in munca in folosul ...
Discuție deschisă în Executare silită

Amenzile se pot transforma in munca in folosul comunitatii?

Buna ziua,

Amenzile se pot transforma in munca in folosul comunitatii? Daca da, in ce conditii?

Cazul meu:
Am luat 3-4 amenzi pe perioada stundentie pentru ca am circulat pe mijloace de transport (RATT). In principiu nu iubesc foarte tare sa dau bani la bugetul local si sau la orice autoritatea sau institutie care tine de stat ( sunt convins ca acei bani nu imi vor aduce plus valoare, nici daca sunt amenzi, nici impozite, nici orice alta forma; adica nu imi vor aduce plus valoare pentru ca vor fi furati intr-un buzanr sau altul si o sa apara o tanti cu o geanta frumoasa la TV). Pentru acest fapt vreau sa intarzii cat mai mult pozibil plata oricarei contributii la bugetul local sau nationa. Am fost de curand impreuna cu tatal meu sa ridice ceva documente de la directia de taxe si impozite locale. Acolo el a intampinat dificultati pentru amenzile mele. Am rezolvat problema merg la ceva directoare de acolo si amenitand frumos ca e abuz in servici si voi merge frumos la politie impreuna cu tata sa depunem o plangere (el e un platitot model nu ca mine; deci chiar era abuz), vazand ca o sa se termine urat cred si pentru ea i-a dat tatalui meu documentele pe mine amenitandu-ma ca imi va transforma amenzile si impozitele locale in munca in folosul comunitatii.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:59, 6 Noiembrie 2012
Prestarea unei munci in folosul comunitatii se poate aplica doar contravenientilor persoane fizice, insa numai pe baza unei hotarari judecatoresti.
Potrivit art. 9, alineatul 3, din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
“In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata”.

Actul normativ stabileste ca,
la primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, in vederea achitarii integrale a amenzii.

In cazul in care contravenientul nu achita amenda in cele 30 de zile, instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
Aceasta hotarare a instantei este una irevocabila, conform art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii.
www.avocatnet.ro/content/art...
Completare la raspunsul anterior> art.13 din Ordonanta nr.55/2002:

Art. 13 - În toate situaţiile, instanţa stabileşte prin hotărâre natura activităţilor ce vor fi prestate de acesta în folosul comunităţii, pe baza datelor comunicate de primarul localităţii în care contravenientul îşi are domiciliul sau reşedinţa, ţinând seama de aptitudinile sale fizice şi psihice, precum şi de nivelul pregătirii profesionale.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
Important este si aspectul ca executarea sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii se prescrie in termen de 2 ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti prin care s-a aplicat sanctiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescripție amendã contravenționalã Floexe Floexe Art. 131 din OG nr. 92/2003 prevede prescripția amenzilor contravenționale. dar prescripția dreptului la acțiune cât este, de la ce dată ... (vezi toată discuția)
Munca in folosul comunitatii lcepan lcepan Am aflat ca am o hotarare prin care sunt obligata sa prestez 10 zile de munca in folosul comunitatii . Mentionez ca nu am citit personal hotararea , deoarece ... (vezi toată discuția)
Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii? aidu aidu Am omis sa solicit in timpul procesului, iar instanta mi-a respins apelul. Mai pot acum solicita, spre exemplu prin contestatie la executare, sa fie ... (vezi toată discuția)