avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RELATIILE DE MUNCA ANGAJAT-ANGAJATOR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RELATIILE DE MUNCA ANGAJAT-ANGAJATOR

Buna seara. Lucrez la o societate din domeniul turismului, care are 14 angajati, saptamana trecuta in ultima zi din luna octombrie angajatorul a facut sedinta cu noi(receptionerele-3 la numar) sa ne spuna ca pentru luna noiembrie nu mai are posibilitatea sa ne plateasca salariul, astfel ne-a dat cate o coala de hartie la toate 3 sa ne scriem un concediu fara plata din 01.noiembrie pana in 5 decembrie. (specific ca ei au spus ca in aceasta perioada contractele noastre sunt suspendate-INTREBARE: CE EFECTE ARE SUSPENDAREA PENTRU NOI, ANGAJATELE, PENTRU ACEASTA LUNA?
Revin, peste 4 zile, cand verific ziarul cu locuri de munca ,gasesc ca angajatorul respectiv a dat anunt ca angajeaza receptionere, in locul nostru. Este posibil saangajeze in locul nostru si vreau sa mi intreb daca pentru perioada aceasta cat imi este suspendat contractul pot eu ca angajat samerg sa mi platesc contributiile la stat? ca sa am vechime si sa imi mearga continuitatea in munca?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 7 Noiembrie 2012
1. Nu trebuia sa cedati presiunilor angajatorului si sa faceti cerere de CFP.
2. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Probabil angajatorul dvs. v-a suspendat c.i.m in baza art. 54 din Codul muncii:

Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

acordul dvs. fiind dat prin semnarea cererii de CFP...

3. C.i.m fiind suspendat, angajatorul poate angaja cu c.i.m pe perioada determinata alte persoane cf. art. 83 lit. a din Codul muncii:

Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

Aparent nu este nimic ilegal.
Nu beneficiati de vechime în muncă în caz de: suspendare ca sancţiune disciplinară, absenţe nemotivate, concediu fără plată.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Multumesc, revin cu ultima intrebare. pot merge la camera de munca sa mi platesc contributiile si sa beneficiez totusi de vechime si continuitate?a, si inca ceva angajatorul este obligat sa inregistreze la itm suspendarea contractelor noastre in termen de 20 deile?
1. Da, puteti sa va platiti singur contributiile chiar daca c.i.m este suspendat. In acest caz se va incheia un contract de asigurari sociale cu casa de pensii.

2. Cf. art. 4 alin. 1 lit. c din HG 500/2011:

elementele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. h) [nota: art. 3 alin. 2 lit. h) se refera la perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale] se înregistrează în registru în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data suspendării;

Inregistrarea se face in Revisal (registru electronic de evidenta a salariatilor).
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
multumesc! o seara frumoasa sa aveti!
Ati putea incerca si o sesizare a ITM-ului sau actionarea angajatorul in instanta privind vicierea consimtamantului dvs. la intocmirea acelei cereri de CFP dar va fi destul de greu de dovedit. Un jurist specializat in dreptul muncii va poate da mai multe detalii.

Art. 38 din Codul muncii
:

Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz alina_puff alina_puff Buna ziua, In cauzul in care se primeste o notificare precum ca angajatorul isi restrange activitatea si iti da preavizu de 20 de zile trebuie lucrate si ... (vezi toată discuția)
S-a uitat declararea incetarii cim Anca114 Anca114 Buna ziua. Contabilul a uitat sa depuna incetarea cartii de munca a unui salariat de aproape 3 luni. Cum se poate indrepta greseala ? Se pot anula de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara salar carmen-ioana carmen-ioana buna ziua as dori sa stiu daca unul din angajatii firmei a avul liber luna februarie si se mai poate face acuma o cerere de concediu fara salar si daca ... (vezi toată discuția)