Buna seara. Lucrez la o societate din domeniul turismului, care are 14 angajati, saptamana trecuta in ultima zi din luna octombrie angajatorul a facut sedinta cu noi(receptionerele-3 la numar) sa ne spuna ca pentru luna noiembrie nu mai are posibilitatea sa ne plateasca salariul, astfel ne-a dat cate o coala de hartie la toate 3 sa ne scriem un concediu fara plata din 01.noiembrie pana in 5 decembrie. (specific ca ei au spus ca in aceasta perioada contractele noastre sunt suspendate-INTREBARE: CE EFECTE ARE SUSPENDAREA PENTRU NOI, ANGAJATELE, PENTRU ACEASTA LUNA?
Revin, peste 4 zile, cand verific ziarul cu locuri de munca ,gasesc ca angajatorul respectiv a dat anunt ca angajeaza receptionere, in locul nostru. Este posibil saangajeze in locul nostru si vreau sa mi intreb daca pentru perioada aceasta cat imi este suspendat contractul pot eu ca angajat samerg sa mi platesc contributiile la stat? ca sa am vechime si sa imi mearga continuitatea in munca?
si mai am o intrebare: daca dupa periaoada de 1 luna de zile cat sunt in cfp, imi gasesc alt loc demunca, pot efectiv pleca de la acest angajator pur si simplu ,fara sa i mai fac hartie de demisie? daca plec fara sa i fac hartie, el ma poatre sanctiona in vreun mod?
Daca plecati fara respectarea termenului de preaviz sau "pur si simplu", angajatorul va poate desface c.i.m disciplinar, in urma unei cercetari disciplinare prealabile pentru absente nemotivate.
In conditiile in care se inceteaza cu art.55 lit.b C.mun. nu se mai pune problema preavizului ... de asemenea, exista posibilitatea demisionarii fara preaviz (art.81 alin. 8 C.mun.) sau a renuntarii la preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)