avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare imobil închiriat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare imobil închiriat

buna ziua,
am inchiriat anul trecut un apartament unei familii pana la data de 1 sptembrie 2013, cu contract declarat la ANF.
Deoarece s-a ivit ocazia sa ne mutam in casa noua, avem nevoie de bani ca sa putem plati un imprumut si ni s-a ivit oportunitatea ca sa vindem acest apartament inchiriat. Cumparatorul este dispus sa intre in posesia lui la data de 1 martie 2013.
Chiriasii, desi le-am explicat in mare care-i problema nu vor sa elibereze apartamentul pana in sptembrie.
Ce putem face? putem cere rezilierea contractului de inchiriere doar unilateral la ANF?
Poate intervin in discutie...fara a fi suficient informata, dar..eu stiam ca un contract incheiat pe o durata DETERMINATA inceteaza de drept la data pana la care a fost stipulat, fara alt drept de apel. Daca se doreste prelungirea contractului, se incheie un alt contract, ADITIONAL, agreat de ambele parti. In cazul concret prezentat, daca nu a fost inclusa o clauza tip "oricare din parti poate cere rezilierea cu un preaviz de minmum 60 de zile", proprietarul trebuie sa ajunga la un acord cu chiriasul - eventual, cu despagubiri - sau sa-i propuna cumparatorului sa preia chiriasul pana la data incetarii contractului acestuia. Daca nu este LEGAL, mi se pare cel putin de bun simt....
Totul depinde de "conditiile de incetare al contractului", specificate in contract la inchirierea apartamentului !!!
Alex_Munteanu a scris:

Art. 1.828. -
(1) La încheierea unui nou contract de închiriere a locuinței, chiriașul are, la condiții egale, drept de preferință. El nu are însă acest drept atunci când nu și-a executat obligațiile născute în baza închirierii anterioare
(2) Dispozițiile referitoare la exercitarea dreptului de preempțiune în materia vânzării sunt aplicabile în mod corespunzător


Deci, eu interpretez, că conform aliniatului 2 de la art. de mai sus din Codul Civil, chiriasul beneficiază de un drept de preemtiune acordat in virtutea legii. Desigur, e să zicem destul de controvesată interpretarea, dar am văzut-o aplicată de notari.


interesant. acum mai depinde si cand a fost incheiat contractul, inainte sau dupa 1 octombrie 2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere oanabutuc oanabutuc Buna ziua, ma numesc Oana si as avea nevoie de cateva informatii deoarece nu am reusit sa gasesc pe net o lamurire clara, iar sa angajez un avocat nu-mi ... (vezi toată discuția)
Incheierea unui contract de inchiriere la anaf Camelia-T Camelia-T Buna ziua! Va rog ma puteti ajuat cu un raspuns! Am incheiat un contract de inchiriere la ANAF cu o persoana fizica in data de 16 iunie 2013, pe termen de ... (vezi toată discuția)
Revendicare vs evacuare Avocat Alexandru Gheorghe Avocat Alexandru Gheorghe Situatie: Am un contract de inchieriere, ptr un imobil, contract expirat la acest moment. Chiriasul o societate in faliment (propunere de inchidere a ... (vezi toată discuția)