avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... salut
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

salut

In data de 26-09-2012 tatal meu Trusca Ion a iesit de la serviciu si a plecat spre domiciliu ca deobicei cu bicicleta,la ora 15,10 a fost accidenta mortal de un autovehicol pe D.N 6 .In urma necropsiei a rezultat ca a avut alcolemeie de 1 la 1000 in sange.Cei de la I.T.M Dolj nu vor sa inregistreze cazul ca accident de treseu pt. alcool,problemea este ca a consumat alcool la serviciu unde un coleg a adus pt. ca a avut nunta cu fiica sa.Va rog sa-mi spuneti si mie daca este sau nu accident de munca?Mentionez ca mama mea nu are serviciu iar tatal era singurul care aducea bani in casa,va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:17, 8 Noiembrie 2012
Declararea evenimentului, in acest caz, ca accident de munca, este de competenta ITM. Alcoolemia de 1 / 1000 in sange este un argument puternic pentru ITM, pentru a nu declara evenimentul ca accident de munca.
De altfel si politia, in dosarul de cercetare va tine cont de acest aspect, atunci cand va propune sau nu actiune penala.
Consumul de alcool la locul de munca este interzis cu siguranta, prin ROI al firmei.
Puteti solicita o audienta la seful ITM si sa-i explicati greutatile familiale cu care va confruntati in urma decesului tatalui.
S-a cercetat evenimentul de ITM, s-a intocmit un dosar de cercetare care a fost avizat de Inspectia Muncii? Daca nu faceti sesizare la Inspectia Muncii. Daca s-a intocmit un dosar de cercetare de catre ITM si au scos accidentul inafara muncii il putreti contesta, e suficient sa dovediti ca nu a fost vina exclusiva a tatalui dumneavoastra.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
inspectorSSM, utilizator
Nu au gasit in statutul de organizaare al firmei acel regulament care interzice aocoolul in firma,in plus firma a chemat la serviciu pe cine a vrut in ziua aia,10 la suta din personal dar toti figurau la munca.S-a intocmit un dosar superficial de cei de la ITM in care nu s-a facut cercetari ca alcoolul s-a consumat la serviciu lasand sa se inteleaga ca dupa dar intervalul de timp de la iesirea de la serviciu si pana la accodent este de 10 min . fiind in opinia mea prea scurt,in prezent nu mai stiu exact cui sa ma adresez ca sa ma fac inteles pt. ca cei de la ITM nu vor sa faca nici un fel de verificari sub acest aspect punandu-ma pe mine sa aduc dovezi si martori.
truscacosmin a scris:

"Nu au gasit in statutul de organizaare al firmei acel regulament care interzice aocoolul in firma,in plus firma a chemat la serviciu pe cine a vrut in ziua aia,10 la suta din personal dar toti figurau la munca."

Contestati PV al ITM la inspectorul sef al ITM/ apoi la inspectia muncii, dupa caz. Depuneti contestatia in timpul audientei, daca ati solicitat-o si ati fost programat la audienta.
Aveti nevoie de dovezi solide, pe care sa le anexati la contestatie, pentru a se putea schimba incadrarea evenimentului produs.
Prevederea cu interzicerea consumului de bauturi alcoolice se regaseste cu siguranta in regulamentul de ordine interioara al firmei (exclus, ca firma sa nu aiba asa ceva, daca a fost verificata de catre ITM) si posibil si in contractul individual de munca al tatalui dvs., la rubrica obligatii salariati.
Puteti contacta colegii de serviciu ai tatalui dvs., care pot sa declare in scris, ca au fost chemati/ nu au fost chemati la lucru in ziua respectiva, desi au fost pontati, ca au consumat/ nu au consumat bauturi alcoolice in timpul programului de lucru impreuna cu victima, respectiv in afara programului de lucru, ca seful direct a avut cunostinta/ nu a stiut de consumul de bautura adusa de catre coleg, pentru a-i cinsti ca urmare a nuntii fiicei sale.
Introducerea de bauturi alcoolice pe teritoriul firmei poate fi retinuta ca sarcina neindeplinita de catre angajator prin firma de paza care nu a oprit accesul la poarta, respectiv apare ca nu a fost vina exclusiva a tatalui dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca. Nadinaaa Nadinaaa Buna ziua, Avem urmatoarea situati: Concluziile Politiei(care a fost sezitata de noi si nu de Spital)Tatal meu care lucra la o firma de bauturi( era ... (vezi toată discuția)
Accident sau incident ? sadrian sadrian Voi prezenta cat mai simplu un caz: O firma de constructii executa lucrari in alt judet. Un muncitor, dupa ce a consumat seara bauturi alcoolice s-a ... (vezi toată discuția)
Accident rutier la sfarsitul programului imbroserv imbroserv Atunci cand un angajat al unei unitati militare, produce un accident rutier cu victima decedata , dupa terminarea programului, poate fi tras la raspundere si ... (vezi toată discuția)