Voi prezenta cat mai simplu un caz:
O firma de constructii executa lucrari in alt judet.
Un muncitor, dupa ce a consumat seara bauturi alcoolice s-a prezentat la lucru si dupa un timp a lesinat.
A fost dus Unitatea de primire a urgentelor. Cei de acolo au sugerat o intoxicatie cu monoxid de carbon.
Dupa 2 ore lucratorul in cauza si-a revenit, parasind spitalul pe picioarele lui.
Rezultatele investigatiilor medicale au luat calea ITM din localitatea respectiva, fara a fi aduse la cunostinta conducerii firmei de constructii, motivandu-se ca asa este procedura legala.
Ce trebuie sa faca firma de constructii ?
- este accident de munca sau incident ?
- sa declare intamplarea la ITM din localitatea de origini si la ITM din localitatea unde face lucrari ?
- sa formeze o comisie de cercetare a evenimentului ?
- sa astepte o adresa / instiintare / etc. de la ITM din localitatea unde face lucrari ?
Ce trebuie facut pentru rezolvarea situatiei ?
Cu tot respectul si scuzele de rigoare, am nevoie de un raspuns cat mai repede.
Multumesc din suflet.
Pana la finalizarea cercetarii, intamplarea se numeste eveniment. Evenimentul este comunicat la ITM pe teritoriul caruia s-a intamplat evenimentul, comunicare facuta de angajatorul la care s-a produs evenimentul. Acest angajator va numi prin decizie o comisie din care va face parte si un reprezentant al angajatorului implicat in eveniment. Aceasta comisie va intocmi un PV de cercetare care va fi inaintat la ITM pe raza caruia s-a produs evenimentul.
Intoxocatia acuta la locul de munca intra in categoria accidentelor de munca doar daca are ca rezultat incapacitate temporara de munca de min. 3 zile. In speta descrisa probabil ca evenimentul se va incadra la categoria accident usor.
Nu trebuie sa treceti prea usor peste acest eveniment. De aceasta data, din fericire, nu s-a produs un eveniment grav.
Prin PV de cercetare al evenimentului deja produs, comisia de cercetare ar trebui sa stabileasca masuri concrete cu termene si responsabilitati pentru angajator/ conducatori locuri de munca si cu siguranta sa se revada Regulamentul de ordine interna al firmei, in care pentru a preveni prezentarea lucratorilor la serviciu in stare de ebrietate ar trebui sa existe mentiuni clare privind modul cum se verifica lucratorii, de catre conducatorul locului de munca, la prezentarea la lucru (vizual, dupa miros, eventual cu fiole alcoolscop, etc.), respectiv sa se prevada sanctiuni administrative pentru prezentarea la serviciu in stare de ebrietate.