avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca, sanctiune
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca, sanctiune

Am suferit un acident de munca,alunecand pe podetul de acces al utilajului, acidentul sa produs la 4.50 dimineata .dupa ce am fost dus la spital am primit un telefon de la un domn din cadrul biroului de protectia munci in care eram calomniat si amenitat si mi se sugera ca nu aveam cum sa ma acidetez la serviciu.iar dupa cercetari sa hotarat sanctionarea mea pentru neglijenta . Toate acestea doar pentru ca a fost accident de munca
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:43, 11 Februarie 2014
Evenimentul produs trebuia cercetat de catre angajator conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006,
-art. 29 al.(1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă.
La art.5 se precizeaza:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
q) accident uşor - eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale şi a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de trei zile.
Prin PV de cercetare intocmit de catre comisia numita prin decizia scrisa a angajatorului, se stabilesc imprejurarile in care s-a produs evenimentul, cauzele producerii acestui eveniment, responsabilitati si dupa caz sanctiuni administrative.
Impotriva PV de cercetare se pot depune contestatii scrise, cu nr. de inregistrare/ data la angajator si dupa caz la ITM.
Daca evenimentul respectiv nu a fost cercetat de catre angajator, depuneti sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data la ITM si anexati documente care sa va sustina punctul de vedere (adresa de la spitalul de urgenta/ serviciul de ambulanta din care sa rezulte data, ora aducerii dvs., conditiile in care ati fost luat de la locul de munca/ postul de lucru sau din alt loc, fisa medicala de iesire din spital, recomandari medicale, copie dupa concediul medical, etc.).
In primul rand “domnul din cadrul biroului de protectia munci” probabil un lucrator din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie nu poate aplica sanctiuni eventual poate face parte din comisia numita de angajator sa cerceteze evenimentul in urma caruia v-ati accidentat iar comisia poate face "Propuneri pentru sanctiuni administrative si disciplinare" si in niciun caz nu poate aplica sanctiuni. Angajatorul daca considera intemeiata propunerea poate sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit Legii nr. 53/2003 (codul muncii) si regulamentului intern.
Ar trebui precizat ca dosarul de cercetare dupa intocmire se inainteaza pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca iar apoi dupa obtinerea avizului angajatorul avea obligatia sa va inmaneze un exemplar din procesul verbal de cercetare unde exista stabilite raspunderile privind producerea evenimentului. Din procesul verbal de cercetare puteti vedea ce vina v-a gasit comisia.

am primit un exemplar al procesului verbal de constatare si sunt sanctionat pentru mers neglijent fara a se tine cont de vremea rea in noaptea aceea exista un cod portocaliu de vant si nisori, gratarul de pe podetul de circulatie unde am alunecat era deformat , nu exista montate sipci de lemn pentru prevenirea alunecari cu toate ca acel podet se afla in pozitie inclinata.Cercetarea comisiei sa facut in asa fel incat sa fiu vinovat plus ca am fost calomniat si amenitat de unul din membri comisiei.
Contestati PV de cercetare a AM mentionand tot ce aveti de comentat. Depuneti contestatia cu nr. de inregistrare/ data sau prin posta cu confirmare de primire.
Dosarul de cercetare intocmit de catre comisia numita prin decizia scrisa a angajatorului trebuia sa poarte viza ITM.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006 aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.177 al.(1) In situatia in care angajatorul, lucratorii implicati, victimele sau familiile acestora nu sunt de acord cu concluziile stabilite in procesul-verbal de cercetare a evenimentului, pot sesiza, in scris, Inspectia Muncii, in termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii procesului-verbal.
(2) Daca in urma analizei se constata ca trebuie refacuta cercetarea, Inspectia Muncii dispune completarea dosarului de cercetare si/sau intocmirea unui nou proces-verbal de cercetare care il va inlocui pe cel existent.
(3) Solutiile adoptate de catre Inspectia Muncii vor fi comunicate celor interesati, in termenul legal.
La dosarul de cercetare nu am acces cu toate ca am solicitat acest lucru ,deci nu stiu daca are viza itm , iar procesul verbal de cercetare are numai viza unitati unde lucrez. Stiti cum se formuleaza o contestatie la pv catre itm?

Alte discuții în legătură

Contestare pv cercetere eveniment-accident de munca 123adi 123adi Buna ziua, Am avut un accident de muca cant ma aflam in delegatie. Intamplarea era ca indelegatie sa fie si sefa mea directa. Ea a declarat ca nu a fost ... (vezi toată discuția)
Dosar cercetare eveniment - accident de munca Mihaela_12 Mihaela_12 Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog, cu urmatoarea informatie: in cazul unui accident de munca, ce documente privind cercetarea evenimentului trebuie ... (vezi toată discuția)
Conform cãrui temei legal și prin ce modalitate se pun la dispoziție diferite documente poliției? s0ldja s0ldja Bună ziua, Lucrez la o firmă în cadrul serviciului de prevenire și protecție a muncii. În urma accidentelor de muncă se întocmește ... (vezi toată discuția)