Buna ziua,
Sper sa ma puteti ajuta si pe mine cu o intrebare. Recent, o ruda de-a mea a decedat in urma unei intoxicatii cu monoxid de carbon la locul de munca. Au trecut 3 luni de atunci si de cate ori intrebam la ITM care este stadiul anchetei primim doar raspunsuri vagi, ca "se fac cercetari." Nu exista un termen legal in care ar trebui sa se finalizeze o astfel de ancheta, sau ce ar trebui sa facem? Sa solicitam in scris ca dorim sa primim un rezultat? Mentionez ca avem o banuiala ca patronul firmei respective are cunostine foarte bune la ITM (suntem dintr-un oras mic) si am dori sa stim daca se tergiverseaza intentionat ancheta si cat de legal este acest lucru. Multumesc.
Cercetarea evenimentelor este reglementata de Normele metodologice de aplicare a legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca.
Astfel, la art.120, al.(3) si (4) se arata :
(3) Cercetarea evenimentelor care au avut ca urmare deces, invaliditate evidentă, invaliditate confirmată ulterior, a accidentelor colective sau a situaţiilor de persoane date dispărute, precum şi cercetarea incidentelor periculoase se vor încheia în cel mult 15 zile lucrătoare de la data producerii acestora.
(4) Fac excepţie de la prevederile alin. (3) situaţii cum ar fi cele în care este necesară eliberarea certificatului medico-legal sau, după caz, a raportului de expertiză ori de constatare medico-legală, prelevarea de probe sau efectuarea de expertize, pentru care inspectoratul teritorial de muncă care cercetează evenimentele poate solicita în scris, argumentat şi în termen, la Inspecţia Muncii, prelungirea termenului de cercetare.
Art. 132. - (1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se întocmeşte în mai multe exemplare, după cum urmează:
d) în cazul accidentului de muncă mortal, precum şi în cazul accidentului mortal în afara muncii, pentru angajatorul care înregistrează accidentul, organul de urmărire penală, inspectoratul teritorial de muncă care a efectuat cercetarea, Inspecţia Muncii, asigurător şi familiile victimelor;
Solicitati in scris, la ITM, cu nr. de inregistrare, o copie a PV de cercetare. Daca nu primiti un raspuns satisfacator faceti acelasi lucru catre Inspectia Muncii.
Dragomir Dascalu
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
In completarea celor spuse inainte: dupa finalizarea cercetarii de catre ITM, dosarul trebuie trimis la Inspectia Muncii in termen de 5 zile . Inspectia Muncii avizeaza dosarul in termen de 10 zile. În cazul în care Inspecţia Muncii constată că cercetarea nu a fost efectuată corespunzător, poate dispune completarea dosarului şi întocmirea unui nou proces-verbal de cercetare.
Inspectoratul teritorial de muncă va întocmi noul proces-verbal de cercetare şi/sau va completa dosarul, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii dosarului, pe baza observaţiilor transmise de Inspecţia Muncii.
Deci termenul total de finalizare a cercetarii ar fi de 35 de zile lucratoare, daca nu intervin prelungiri conform al(4) din art. 120.
Fiind vorba de o intoxicatie cu un gaz toxic la locul de munca este posibil ca pentru identificarea cauzelor tehnice ale emanatiei de gaze in atmosfera locului de munca sa fie necesara efectuarea unei expertize tehnice de catre specialisti/ experti tehnici din cadrul unor institute de cercetare cu profil tehnic, respectiv pentru identificarea cauzelor medicale sa fie necesara efectuarea unei expertize medico-legale. In astfel de cazuri, PV de cercetare a AM se poate intocmi numai dupa primirea de catre ITM a respectivelor expertize. Pentru astfel de expertize, este greu de precizat un termen pentru finalizare, avandu-se in vedere multitudinea de documente existente la firma/ locul de munca unde s-a produs evenimentul, care trebuie verificate si avute in vedere la stabilirea cauzelor si a responsabilitatilor.
Pentru cazuri de deces la locul de munca in urma producerii unui AM, in paralel cu ancheta ITM se desfasoara si ancheta parchetului. In dosarul de la parchet, in finalul cercetarii se va regasi si dosarul de cercetare intocmit de catre ITM.