avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incalcare clauza de confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incalcare clauza de confidentialitate

Buna ziua,

Imi puteti spune daca pentru a actiona in instanta un fost salariat( contractul a incetat de un an de zile) pentru incalcarea clauzei de confidentialitate din contractul de munca se inainteaza instantei actiune in daune interese in baza art. 1357 Cod Civil? Mai este necesara o convocare de solutionare amiabila sau se trimite direct la instanta? Pentru evaluarea prejudiciului se face o expertiza?
Din punctul meu de vedere nu mai este un litigiu de munca.
Nu m-am mai confruntat cu problema.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: RoloTomassi , utilizator 14:43, 11 Martie 2013
Daca mergeti pe textul prevazut in Codul civil , atunci nu se mai pune vorba despre un litigiu de munca ... nu este nevoie de nicio convocare prealabila, puneti depune direct actiune ain instanta ... in acest caz, veti plati taxe judiciare de timbru.

Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.
Litigiu de munca - actiune in raspundere patrimoniala
"Nerespectarea clauzei de confidentialitate de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
Cuantumul daunelor-interese poate fi evaluat conventional de catre parti prin contractul individual de munca, insa instanta de judecata poate diminua suma prevazuta in cazul in care nu este proportionala cu prejudiciul produs si dovedit.
Daca partile nu inteleg sa prevada prin contract cuantumul daunelor-interese, acesta va fi stabilit de instanta in functie de evaluarea prejudiciului. Dovada prejudiciului suferit ca urmare a nerespectarii clauzei apartine partii vatamate."
Nu se mai pune problema unui litigiu de munca ... reclamantul invoca prevederile Codului Civil .. de la incetarea c.i.m. a trecut 1 an de zile .

p.s.
cred ca era mai bine sa puneti si sursa de informare de unde ati preluat acel mesaj ... de exemplu,
[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sunt curios cum ar putea dovedi cineva prejudiciul din urma nerespectarii confidentialitatii, fiindca am auzit de un caz in care niste programatori au facut poze la interfata grafica a programului lor inainte sa plece din firma si le-au pus pe nu stiu unde, si firma i-a dat in judecata pentru o gramada de bani!? Sunt poze pe internet cate vrei, dintre care cele de acest gen cele mai neinteresante

Care este exact paguba, ca nu inteleg :))

Este vorba de daune interese totusi, si-n acest caz exemplu, daune moratorii mai degraba, neputandu-se evalua material paguba, din moment ce nu exista fizic. Pana si gravitatea faptei este indoielnica, cauzand cel mult niste nervi cuiva responsabil din firma care are o problema din urma acestui fapt, deci nu firmei in sine...
Codul Muncii Art. 268. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) in toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

P.S. Sunt total de acord cu DVS, referitor la nervii pierduti...
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
Zinaida Ciornii, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate Danny84 Danny84 Buna seara. As dori sa stiu conform noilor reglementari, in ceea ce priveste clauza de neconcurenta si de confidentialitate, care este obligatia ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate darck darck Buna ziua, rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de contractele de confidentialitate. Lucrez intr-o firma avand functia de Director Vanzari, iar ... (vezi toată discuția)