avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspunderea in contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspunderea in contractul de munca

Lucrez la firma X ca reprezentant vanzari. Am fost rechemat de directorul acestei firme sa lucrez (dupa o pauza de 1 an),motivat de calitatea activitatii mele anterioare , etc., de caa 5 luni. Din portofoliul de clienti pe care i-am creat , trei dintre acestia au intrat la incidenta bancara (cec si BO Dec 2008)cu sume mari, incepanduse procedura juridica . Mentionez ca intre acestia si firma x existau incheiate contracte comerciale(aprobate de director dupa verificare) , instrumente de plata garantie , instrumente la termen pt. fiecare livrare.Desi lucrez in vanzari de peste 10 ani, este prima data cand sunt confruntat cu astfel de probleme. Ca urmare firma X nu mi-a platit comisioanele din vanzari si penalizare 10% timp de6 luni ,dupa cercetare prealabila , deteriorandu-se si relatiile de munca.
Mentionez ca in ROI este specificat "Urmareste si raspunde material de incasarea la termen a facturilor emise pt. clientiidin zona de responsabilitate.Ridca instrumentele de plata de la clientisile transmite la sediul firmei intermen de..."
1) Daca sanctiunea aplicata este legala sau nu?
2) Ce masuri juridice (penale sau civile ) poate aplica firma X , referitor la cele prezentate mai sus?
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 14:28, 2 Februarie 2009
2) Ce masuri Juridice (penale sau civile) poate solicita firma X impotriva mea, referitor la cele prezentate mai sus?
Din punctul meu de vedere sanctiunea aplicata nu este motivata, trebuie sa vedeti cu atentie insa dispozitiile fisei postului si cele ale ROI, precum si ceea ce este inserat in decizia de sanctionare.
Aveti posibilitatea sa contestati in instanta decizia de sanctionare, atentie, termenul este de 30 de zile de la comunicare.
Multumesc foarte mult pentru informatii si revin cu precizarea ca obligatiile precizate mai sus sunt din fisa postului .Penrtu fiecare contract incheiat s-a respectat procedura de lucru.
Multumesc si astept alte raspunsuri.
Sfatul meu este sa va sustineti actiunea in instanta caci sanctiunea de 6 luni reducere a salariului de baza este in afara cadrului legal stabilit de Codul Muncii care prevede ca posibila sanctiune reducerea salariului de baza cu 5-10% pentru 1-3 luni. Precizez ca actiunea in instanta ar fi scutita de taxa de timbru si de timbru judiciar.
Adresati-va instantei de judecata si odata cu contestarea deciziei de sanctionare contestati si obligatiile prevazute in fisa postului care sunt nelegale (de exemplu, sanctionarea pe 6 luni cu diminuarea salariala, pe vreme ce dispozitiile legale prevad maxim 3 luni)

Alte discuții în legătură

Vinovat e agentul de vanzari??? Monica H. Monica H. in cazul in care unul din agentii de vanzari ai societatii a livrat marfa catre o alta societate care in acest moment nu mai vrea sa plateasca, pot recupera ... (vezi toată discuția)
Criterii de evaluare? Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu ce trebuie scris in CIM la F1.criterii de evaluare a activitatii profesionale? multumesc! (vezi toată discuția)
Mi-au retinut salariul pentru facturile neincasate. este legal? somial somial Buna ziua. Lucrez la o firma de distributie ca agent de vanzari. La angajare am semnat o procedura interna de imputare a facuturilor neincasate cu un termen ... (vezi toată discuția)