avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspunderea in contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspunderea in contractul de munca

Lucrez la firma X ca reprezentant vanzari. Am fost rechemat de directorul acestei firme sa lucrez (dupa o pauza de 1 an),motivat de calitatea activitatii mele anterioare , etc., de caa 5 luni. Din portofoliul de clienti pe care i-am creat , trei dintre acestia au intrat la incidenta bancara (cec si BO Dec 2008)cu sume mari, incepanduse procedura juridica . Mentionez ca intre acestia si firma x existau incheiate contracte comerciale(aprobate de director dupa verificare) , instrumente de plata garantie , instrumente la termen pt. fiecare livrare.Desi lucrez in vanzari de peste 10 ani, este prima data cand sunt confruntat cu astfel de probleme. Ca urmare firma X nu mi-a platit comisioanele din vanzari si penalizare 10% timp de6 luni ,dupa cercetare prealabila , deteriorandu-se si relatiile de munca.
Mentionez ca in ROI este specificat "Urmareste si raspunde material de incasarea la termen a facturilor emise pt. clientiidin zona de responsabilitate.Ridca instrumentele de plata de la clientisile transmite la sediul firmei intermen de..."
1) Daca sanctiunea aplicata este legala sau nu?
2) Ce masuri juridice (penale sau civile ) poate aplica firma X , referitor la cele prezentate mai sus?
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 14:28, 2 Februarie 2009
Multumesc inca o data pt. sfaturile primite , ma ajuta f. mult.
Doresc daca se poate un raspuns la inrebarea a doua, referitoare la posibiliatea ca eu sa fiu actionat in instanta de catre firma angajatoare pt. recuperare prejudiciu , din moment ce exista toate documentele ( contracte, instrumente plata, etc) de colaborare cu firmele care nu au onorat platile( au intrat in CIP) cu respectarea procedurii de lucru.
Am prezentat un paragraf din fisa postului (la mesajul initial) , obligatiile privind raspunderea privind incasarea.
Astept daca se poate pareri.
Atat timp ce intre firme existau contracte comerciale, se discuta de un eventual litigiu comercial intre firme contractante si nu de raspunderea juridica si patrimoniala a agentului de vanzari. Presupun ca acele contracte erau semnate de catre cineva din conducerea unitatii (director general, director comercial sau director de vanzari).
Dumneavoastra, v-ati respectat obligatiile din fisa postului privind incasarea daca ati adus la firma un instrument de plata bancar. Angajatorul nu are nici un temei legal sa va cheme in judecata pe motiv de neincasare a instrumentului de plata bancar de la client.
VA MULTUMESC PT. SOLUTIILE JURIDICE OFERITE !!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma ajuta foarte mult.
Daca se pot exprima si alte pareri referitoare la acest subiect , le astept cu nerabdare!
Va mutumesc.
Mentionez ca in ROI este specificat "Urmareste si raspunde material de incasarea la termen a facturilor emise pt. clientiidin zona de responsabilitate.Ridca instrumentele de plata de la clientisile transmite la sediul firmei intermen de..."
1) Daca sanctiunea aplicata este legala sau nu?
2) Ce masuri juridice (penale sau civile ) poate aplica firma X , referitor la cele prezentate mai sus?


Mentiunea "raspunde material de incasarea la termen " este absolut ilegala si imposibil de pus in practica.
Tu, ca salariat nu esti girantul clientilor fata de furnizor iar aceasta clauza este nerezonabila si ilegala.
Salariatii nu sunt recuperatori de creante si nu pot fi trasi la raspundere pentru contracte neonorate fata de care ei sunt terti.
Prin urmare, orice masura disciplinara luata in temeiul acestei clauze ilegale este, de asemenea, ilegala.

Daca sunt asa de smecheri in chestiuni juridice si atit de prevazatori si bine consiliati, de ce nu au introdus aceasta clauza in contractul de munca? Iti spun eu de ce nu. Pentru ca ITM-ul le-ar fi refuzat inregistrarea unui astfel de contract total absurd.
Auzi, sa raspunda pecuniar salariatul pentru platile neonorate ale clientilor. Mari pişicheri. Poate sunt şi fraieri cărora le e frică de astfel de abureli juridice.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2009
ContSters51068, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinovat e agentul de vanzari??? Monica H. Monica H. in cazul in care unul din agentii de vanzari ai societatii a livrat marfa catre o alta societate care in acest moment nu mai vrea sa plateasca, pot recupera ... (vezi toată discuția)
Criterii de evaluare? Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu ce trebuie scris in CIM la F1.criterii de evaluare a activitatii profesionale? multumesc! (vezi toată discuția)
Mi-au retinut salariul pentru facturile neincasate. este legal? somial somial Buna ziua. Lucrez la o firma de distributie ca agent de vanzari. La angajare am semnat o procedura interna de imputare a facuturilor neincasate cu un termen ... (vezi toată discuția)