Buna ziua,
Sunt lider de sindicat la o scoala din jud. Suceava si as dori niste informatii autorizate, pentru colegii mei care sau pensionat anul trecut si care urmeaza sa se pensioneze anul acesta. Noi am castigat prin procese niste drepturi salariale, pe care statul ni le va returna pana in 2016. Sumele la unele persoane sunt destul de consistente (chiar si in jur de 60000 ron). Cand se face calculul pentru pensie aceste sume nu le sunt introduse in salar, iar ei pierd foarte mult la pensie. Ce se poate face ca sa li se faca reincadrarile corecte, si sa se faca modificarile necesare in cartile de munca, sau ce alte posibilitati exista ca acesti oameni sa beneficieze de drepturile lor?
De asemeni ne-ar interesa daca ar exista o posibilitate ca statul sa le dea toti banii odata, atunci cand ies la pensie, pentru ca am avut o colega care a iesit la pensie si intre timp a decedat si nu a mai beneficiat de acei bani.
Va multumesc!
In mod normal, plata retroactiva a drepturilor salariale implica niste probleme contabile si financiare destul de complicate.
Dupa cum bine stiti, pentru orice venituri salariale se platesc mai multe contributii si impozit de catre angajat, dar si de catre angajator (cu exceptia impozitului). Nu intru in amanunte contabile. Orice recalculare a salariilor presupune si recalcularea contributiilor aferente si plata diferentelor rezultate catre administratia financiara, concomitent cu depunerea unor declaratii fiscale rectificative. Dar la finante, depunerea de declaratii rectificative presupune si calcularea automata de penalitati pentru intarziere si plata acestora de catre angajator, deci costuri suplimentare!
Pentru sumele in plus care vi se acorda nu s-au platit inca aceste contributii sociale de care am pomenit, implicit CAS catre casa de pensii. Pana nu se face plata acestui CAS, casa de pensii nu are cum sa includa in calculul pensiilor acele drepturi salariale, inexistente din punctul lor de vedere.
E complicata problema, va inteleg ca sunt drepturile dvs, de care ati fost privati si pe care le-ati obtinut prin judecata, dar am vrut doar sa subliniez ca procedura de recalculare implica foarte multa munca si multe costuri suplimentare, ceea ce face ca durata achitarii acelor drepturi sa fie destul de mare.
Imi pare rau ca e asa si va doresc sanatate si putere sa ajungeti in posesia a ceea ce vi se cuvine.