avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Comunicarea procesului verbal de contravenþie dupã o ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Comunicarea procesului verbal de contravenþie dupã o lunã de la întocmire are drept consecinþã anularea lui?

Buna seara,

Am primit o amenda pentru rovinieta, pe firma. Am demonstrat la judecatorie ca amenda mi s-a comunicat la peste o luna de la intocmirea ei si am cerut anularea amenzii. Judecatoarea a respins cererea ca nefondata, argumentand ca nu am demonstrat netemeinicia procesului verbal de contraventie, iar in privinta comunicarii cu intarziere spune, citez:

" Instanta retine ca sanctiunea care intervine este caducitatea pv, iar nu nelegalitatea acestuia. Cu plangere se ataca pv daca in momentul emiterii sale era viciat - sanctiunea fiind nulitatea. In cazul invederat de petenta, viciul este posterior incheierii pv( si anume necomunicarea acestuia in termenul prevazut de lege ). Ori sanctiunea care intervine in cazul acestuia este caducitatea pv care presupune situatia in care pv este valabil emis, iar viciul de care este atins este posterior emiterii sale.In consecinta, prescriptia executarii sanctiunii, vizand fapte ulterioare, poate fi invocata doar pe calea contestatiei la executare. " - inchei citatul.

Am la dispozitie 15 zile incepand de astazi pentru a face recurs la tribunal. Intrebare: cum argumentez recursul ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:56, 15 Noiembrie 2013
Motivati exact asa cum v-a spus prima instanta, adica spuneti ca executarea amenzii s-a prescris deorece procesul verbal nu vi s-a comunicat in termenul prevazut de lege.

Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, art.14, alin 1 spune ca

"(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii. "
Si mie mi-a respins ca nefondat si am drept de apel , in apel motivez la fel ca la prima instanta si invoc prescriptia ? nu inteleg de ce mi-a respins exceptia ?! ma ajuta cineva ce sa fac in continuare ?
Nu ati inteles.

D-voastra ati contestat procesul verbal si ati cerut anularea lui, NU ati facut contestatie la executare.
E o diferenta, iar judecatorul v-a spus ca acea exceptie poate fi invocata doar intr-o contestatie la executare.
si trebuie sa astept sa vina o somatie de executare pentru a face contestatie la executare ? sau pot face oricand ? banuiesc ca nu pot sa cer asta in apel ?! multumesc

Poate fi invocata si in plangerea asupra procesului verbal , in jurisprudenta sunt o gramada de cazuri in toata tara in care a admis exceptia direct si nu la contestatie in executare

Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@ AdrianCosmin

Aşa este, excepţia prescripţiei executării sancţiunii amenzii contravenţionale a fost invocată cu succes şi în plângeri. Problema a fost că a existat o practică neunitară a instanţelor în legătură cu această chestiune.

Aţi scris că puteţi ataca hotărârea cu apel. Aţi introdus acţiunea pe rolul instanţei după data de 15 februarie 2013? Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că veţi câştiga în apel. Începând din data de 15 februarie 2013 art. 14 din O.G. nr. 2/2001 are următorul cuprins:
Art. 14
(1) Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Prescriptia executarii sanctiunilor contraventionale poate fi constatata chiar si de instanta investita cu solutionarea plangerii contraventionale.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda marian502 marian502 ce se intampla cu amenda unei persoane din 2008, iar aceasta a decedat in 2009. amenda este data conform Lg.61/1991, art.2, pct.1, sanctionata de art.3, ... (vezi toată discuția)
Contestare p.v./ amenda ratc - e posibil? bassmafya17 bassmafya17 Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare: Vreau sa va intreb si eu daca este legala urmatoarea procedura. In anul 2011 am fost amendat de ... (vezi toată discuția)
Og nr.2/2001 UTA IONEL UTA IONEL Ce se poate invoca in cazul in care organul constatator nu comunica procesul verbal de contraventie in termenul stabilit de OG nr.2/2001, respectiv intr-o luna ... (vezi toată discuția)