Blocul in care locuiesc are 1 scara cu 19 apartamente si 2 spatii comerciale realizate din constructia blocului(la parter functioneaza un restaurant si la etajul 1 sunt spatii de birouri). Precizez ca cele doua spatii comerciale au acces din exteriorul blocului. Din cele 19 apartamente: 11 sint racordate la incalzirea centrala furnizata de Regia de Termoficare, iar 8 apartamente au Centrale Termice de apartament. Din cele 2 spatii comerciale din bloc: 1 este racordat la Termoficare (spatiile de birouri) si 1 are centrala proprie (restaurantul). La momentul cand s-a efectuat inventarul corpurilor de incalzire din spatiile comune si a coloanelor de distributie cei de la restaurant nu au permis accesul celor de la firma care a efectuat evaluarea. Aceasta firma se ocupa in asociatie si de citirea repartitoarelor si impartirea costurilor. Solutia firmei care se ocupa de repartitoare a fost sa nu puna la plata spatiul destinat restaurantului desi acesta este tranzitat de coloanele de distributie ale blocului. In concluzie aceste costuri sunt impartite catre locatari si firma de la etajul 1. Reprezentantii asociatiei spun ca ei nu au o rezolvare a acestei probleme. Va rog sa precizati care ar fi calea ca restaurantului sa i se repartizeze cota comuna pentru energia termica consumata.
LEGE nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
ART. 1 Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precum şi modul de administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinţe aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
Coloanele de distributie se modifica mai rar, ar trebui sa aveti o evidenta a lor dinainte de montarea repartitoarelor.
Este vorba de o constructie in care toata lumea a fost racordata la sistemul centralizat si, ulterior, restaurantul si-a montat centrala proprie? Sau constructia e noua, restaurantul a optat pentru centrala proprie, dar a acceptat ca tevile care alimenteaza celelalte proprietati sa treaca pe acolo?
Daca e vorba de primul caz, prin acordul cu asociatia referitor la separare, proprietarul se obliga sa plateasca pentru caldura emanata de tevile care-i traverseaza proprietatea.
La asociatie nu exista o evidenta a coloanelor de distributie si nu cred ca altcineva ar punea sa detina asa ceva.
Bolcul a fost construit in 1986 si a fost racordat la sistemul centralizat inclusiv spatiile comerciale. Restaurantul si-a instalat ulterior centrala termica.
Pe scurt restaurantul refuza orice intelegere, asociatia spune ca nu are solutii iar firma care se ocupa de reapartitoare imparte caldura la locatari.
As dori sa stiu caror institutii sa ma adresez pentru rezolvarea aceastei probleme. Cum pot obliga firma care se ocupa de repartitoare sa calculeze caldura si pentru restaurant.
Mai precizez ca in acest moment restaurantul plateste apa rece in cadrul asociatiei neavand racord separat.
Pai da, restaurantul plateste apa rece in cadrul asociatiei neavand racord separat, dar nu mai are nici racord separat pentru canalizare... Deci ce le convine platesc si ce nu le convine nu platesc...
Asa cum s-a mai spus pe-aici este nevoie ca intre as. prop. si acei agenti economici din cadrul imobilului sa existe o Conventie de plata. conf. prev. Normei metodologice nr. 1588/2007, art. 37 (Norme la legea 230/2007 priv. infiintarea, org. si functionarea as. prop.
Cititi tot articolul 37 si o sa vedeti ca legea va ajuta.
Ei, daca patronul nu vrea sa colaboreze de ce ii permiteti sa se alimenteze cu apa din asociatie? Instalatia de canalizare este comuna, cladirea este comuna, atunci ce nu este de inteles, ca trebuie sa achite cativa lei la cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune? Noi cele mai mari probleme le-am avut, intr-adevar cu incalzirea, dar acum s-au rezolvat, au mai ramas problemele cu consumul de apa rece... nu se potrivesc declaratiile lor de consum cu indicatiile apometrelor noastre. Se vor rezolva si aceste probleme, chiar daca va fi cazul sa montam apometre de clasa D!
Vedeti ca cei de la punctul termic cam stiu care este situatia tevilor de distributie a energiei termice pentru incalzire. Apoi, daca aveti, Cartea tehnica a imobilului - acolo aveti exact toate aceste informatii, cate tevi, ce diametru, ce lungimi, etc. Toate aceste date le dati firmei care face calculul repartizarii costurilor cu incalzirea (inclusiv subsolul, casa scarii, tevile din apartamente) in vederea repartizarii de costuri tuturor proprietarilor.
ce sa va mai zic, aceste spatii comerciale/firme functioneaza in baza unor autorizatii emise de catre primarii/consiliile locale... trebuie sesizate aceste organe locale.
Insistati pe intocmirea Conventiei, insistati pe aliniattele 5 si 6.
Succes!
Principiul este acelasi ca si in cazul platii apei reci. Restaurantul trebuie sa plateasca cota pt instalatie comuna. Nu vad ratiunea de a adopta solutii diferite pentru situatii identice, adica servicii intr-o cladire comuna.
Nu cred ca este aplicabil art 37 din Norme, intrucat nu se refera distinct la energia termica, conf enumerarilor de la art. 34 si 37.(sectiunea 2).
Daca nu aveti cartea tehnica incercati la vreo societate specializata pe proiectare si inainte de 1989, de ex Institutul de cercetare proiectare tipizata in constructii. Inainte de 1989, se faceau proiecte tipizate pentru blocuri, si, fiind vorba de anul 1986, aveti sanse mai mari sa gasiti proiectul blocului.
Sau incercati la un bloc identic, daca exista.
Sau verificati in anii anteriori montarii centralei termice, ce cota de energie comuna era repartizata restaurantului. Trebuia sa existe un procent de cota indiviza din totalul instalatiei comune, pe baza careia i se calcula energia.