avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurare

Ma poate cineva lamuari legat de urmatoarea problema:
Sunt casatorit din septembrie 2010.
Sotia mea nu mai lucraza din martie 2010, are 33 ani si a fost studenta in perioada 2009 - 2012 in prezent este la master ( perioada neintrerupta de studii )
Eu am perioada descoperite pentru ultimi 5 ani, ca si munca, cateva luni.
Sotia mea va beneficia de indemnizatie de cresterea a copilului ( in sept 2012, nu s-a nascut o fetita ) . Momentan, numai ce am depus dosarul.

Care este procedura de cooasigurare ? Am primit informatii diferite si as dori un raspuns corect, bazat pe legislatie.

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:42, 8 Noiembrie 2012
1. Pe perioada cat este in CCC este asigurata la sanatate, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se asigura de la bugetul de stat, asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

2. Pe perioada concediului de maternitate este asigurata la sanatate, fara plata contributiei, asa cum spune Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.

3. Dupa ce se termina CCC, daca nu va avea serviciu, poate fi coasigurata dvs. la sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum am pierdut stimulentul de insertie! goegbv goegbv Copilul meu s-a nascut pe 30 mai 2011, pana pe 22 aug 2011 a fost sotia in concediu post natal, iar cu data de 23 aug 2011 am intrat eu in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Revenire in cic posibila?? doragrey doragrey Buna ziua Am un bebe de 9 luni, nascut in septembrie 2012; am optat pentru CIC 1 an si m-am intors la 1 iunie. Din pacate au aparut anumite probleme care ... (vezi toată discuția)
Asigurare SORIN196 SORIN196 Sotia este in al treilea an de concediu pt cresterea copilului(copilul are un handicap ce a necesitat prelungirea cu un an a concediului de 2 ani).Eu am ... (vezi toată discuția)