Sotia este in al treilea an de concediu pt cresterea copilului(copilul are un handicap ce a necesitat prelungirea cu un an a concediului de 2 ani).Eu am terminat ajutorul de somaj de circa 1 an .Mai pot beneficia de aigurare de sanatate in baza asigurarii medicale a sotiei-avand in vedere ca ea cred ca mai este asigurata in aceasta perioada?Multumesc pt un raspuns argumentat.
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
2. Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii spune:
Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
b) tinerii cu vârsta de pânã la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizeazã venituri din muncã sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
...
3. - Sotia este deci asigurata la sanatate cu plata contributiei asigurata de la bugetul de stat.
- Avand in vedere acest aspect (sotia nu plateste din venitul ei contributia la sanatate) cred ca nu puteti sa fiti coasiguratul ei.
- Dar ar fi bine sa intrebati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (prin e-mail).
Coasigurare
happyfl2000
Ma poate cineva lamuari legat de urmatoarea problema:
Sunt casatorit din septembrie 2010.
Sotia mea nu mai lucraza din martie 2010, are 33 ani si a fost ... (vezi toată discuția)