avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

coasigurat

Buna ziua!
Pe perioada concediului maternal de cresterea copilului de 2 ani, coasiguratii beneficiaza de sanatate ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:30, 8 Februarie 2013
Sanatatea este o stare nu este un beneficiu:)
Cred ca dvs va referiti la asigurarea de sanatate
In acest sens redau:


1. - O.U.G. NR. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările si completările ulterioare

ART. 1*)

Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.

ART. 16

(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului, contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra valorii acesteia şi se suportă de la bugetul de stat.

ART. 20

(3) Calculul şi plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, datorată pentru drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, se fac de către direcţiile teritoriale.





2.- LEGEA 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare

1) CAP. 2 – Asiguraţii - SECŢIUNEA 1 - Persoanele asigurate

ART. 213

(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:

c) se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

ART. 260

(1) Contribuţia datorată pentru persoanele prevăzute la art. 213 se suportă după cum urmează:

a) de către bugetul de stat, pentru persoanele prevăzute la art. 213 alin. (2) lit. c).





3. - O.G. nr. 86/2003 privind unele reglementari în domeniul financiar, cu modificările si completările ulterioare

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.

(2) Contribuţiile sociale prevăzute la alin. (1) se cuvin în continuare bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetului asigurărilor pentru şomaj, bugetului asigurărilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale, după caz, şi sunt reglementate prin dispoziţiile legale specifice.

(3) Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Fondul Naţional de Asigurare pentru Accidente de Muncă şi Boli Profesionale şi unităţile din subordinea acestora vor efectua cheltuieli în limita aprobată prin buget şi a creditelor bugetare deschise, în condiţiile legii.



Sursa:
[ link extern ]





1. Incepand cu data de 01.01.2011 se aplica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

2. Asadar pe perioada cat sunteti in CCC sunteti asigurata la sanatate, plata contributiei facandu-se de la bugetul de stat.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare SORIN196 SORIN196 Sotia este in al treilea an de concediu pt cresterea copilului(copilul are un handicap ce a necesitat prelungirea cu un an a concediului de 2 ani).Eu am ... (vezi toată discuția)
Asigurat in ccc pristopanu07 pristopanu07 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: in timpul concediului de ingrijire a copilului (2 ani), somer indemnizat la momentul ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate dupa nastere lilu2014 lilu2014 Dupa nastere, mama mai este asigurata? Daca da, cat timp? Dupa nasterea copilului eu voi sta acasa, deci nu ma pot angaja. Imi pot plati singura asigurarea ... (vezi toată discuția)