avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

buna,

mama mea are 61 de ani, este nascuta in 16.05.1951 si trebuia sa se pensioneze de drept in februarie 2010.are cu 14 ani mai mult decat stagiul maxim de cotizare si lucreaza si in prezent. Faptul ca a stat mai mult la lucru decat perioada in care trebuia sa se pensioneze si are si mai multi ani de munca, poate influenta ca pensia sa fie mai mare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:17, 9 Noiembrie 2012
Da, pensia va fi mai mare.
Totusi, ar fi putut sa se pensioneze din 2010 si sa cumuleze pensia cu salariul de la firma.
Acum va primi pensia doar de la data depunerii dosarului.
Poate solicita oricand pensie pentru limita de varsta si daca mai poate lucra poate cumula pensie cu orice alt venit din salariu.
ea vrea sa mai lucreze mai departe si si-a bagat in august anul acesta dosarul de pensionare.inca nu i-a venit decizia si curiozitatea era ca daca alucrat inca 2 ani jumatate in plus fata de data cand trebuia sa se pensioneze si are si 14 ani in plus fata de stagiul maxim de cotizare pensia ii va fi mai mare decat calculata normal.
1. Dupa ce va primi decizia de pensionare poate face oricand cerere de recalculare a pensiei prin adaugarea stagiilor de cotizare care nu au fost luate in calcul pensiei initiale.

2. Orice perioada adaugata stagiului de cotizare duce la un punctaj mai mare si deci la un cuantum mai mare al pensiei.

3. Solicitarea de recalculare a pensiei se poate face de fiecare data cand pensionarul mai adauga perioadenoi de cotizare la stagiul precedent de cotizare.

~ final discuție ~