avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... condiþiile legale pentru deþinerea calitatii de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

condiþiile legale pentru deþinerea calitatii de asociat

Buna ziua,
Cu o cazia intocmirii unui dosar pentru un client, am observat ca unul din documentele necesare pentru inregistrarea mentiunilor privind un nou asociat( prin cesiune de parti sociale) este declaratia pe proprie raspundere ca acesta indeplineste conditiile impuse de lege. In situatia in care clientul nu este fondator, asociat unic, administrator sau orice alta functie ori calitate aparte, as dori sa va cer opinia privind, CARE SUNT ACESTE CONDITII LEGALE pe care trebuie sa le indeplineasca un simplu asociat nou si tot odata daca aceste condtii legale impuse prevazute de lege asociatului exista, care este prevederea legala care le prevede/reglementeaza. Imortant nu este fondator, asociat unic,cenzor, administrator ori alta functie.
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 13:59, 9 Noiembrie 2012
Lipsa dumneavoastra de atentie la cele ce le-am scris anterior este de-a dreptul fascinanta, nu am spus nici un moment ca un fondator nu este si asociat, am spus doar ca un asociat care vine in societate sa zicem dupa 1 an nu este fondator si in consecinta conditiile care ar trebuii sa le indeplineasca un asociat initial sunt cele impuse fondatorilor dar ca nu se aplica si unui asociat nonfondator si am sups deasemenea ca nu exista o prevedere legala strict referitoare la conditiile ce trebuie sa le indeplineasca un asociat. Daca legiuitorul ar fi dorit sa faca aceasta precizare ar fi facut-o, precum in cazul administratorilor, cenzorilor, auditorilor etc la art. 73'1. Cat despre faptul ca un asociat condamnta pentru faptele prevazute la art. 6 poate fi in conditii legale asociat nu am nici un dubiu, vezi cazul omului de afaceri Ilie Carabulea, condamnat, aflat in inchisoare si in continuare asociat si actionar in numeroase firme. Asa ca intrebarea mea era una simpla, cand se da declaratia pe proprie raspundere la ONRC de catre un asociat ca indeplineste conditiile legale, care sunt aceste conditii legale, fiindca nu sunt prevazute nicaieri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul la intrebarile Dvs. il gasiti in textul Art. 6 alin.1 din Legea 31/1990:
(1) Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant în constituirea societãtii sunt considerati fondatori.

Astfel, declaratia pe prioprie raspundere se da de catre persoanele care semneaza un act consitutiv, indiferent de momentul in care intervine aceasta (la constituirea societatii sau pe parcursul existentei acesteia cand se opereaza cesiunea de parti sociale).
Conditiile legale pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana care doreste sa devina asociat intr-o societate sunt prevazute de Legea 31/1990 la Art.6 alin.2.
(2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasã, abuz de încredere, fals, uz de fals, înselãciune, delapidare, mãrturie mincinoasã, dare sau luare de mitã, pentru infractiunile prevãzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spãlãrii banilor, precum si pentru instituirea unor mãsuri de prevenire si combatere a finantãrii actelor de terorism, cu modificãrile si completãrile ulterioare, pentru infractiunile prevãzute de art. 143-145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei sau pentru cele prevãzute de prezenta lege, cu modificãrile si completãrile ulterioare.
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2012
juridic dana, utilizator

pt. @romacon:
"Per a contrario, un asociat, caci dupa spusele d-voastra un fondator nu este si un asociat pana la urma, ar putea sa fie asociat in societate fiind un incapabil, fiind condamnat pentru gestiune frauduloasa, etc. etc. si asta pentru ca: un fondator nu este un asociat !!!"

Era o ironie, nu o afirmatie....

Cel putin, la momentul initial, cand o persoana doreste sa devina asociat intr-o societate indiferent de modul realizarii acestui fapt, constituire, majorare capital, cesiune, etc. persoana trebuie sa indeplineasca conditiile pe care art. 6 din legea 31/1990 le dezvolta!



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate asociat unic VasiliuDan VasiliuDan Buna ziua Nu sunt sigur ca am inteles bine prevederile legii privind societatile comerciale si as dori o clarificare. Legea spune ca: \\"Art. 6 (1) ... (vezi toată discuția)
Condamnat pentru fals; pot infiinta o societate comerciala? eumarica eumarica In urma cu 6 ani am fost condamnat cu suspendare la un an si 3 luni pentru fals si uz de fals, de atunci a trecut perioada de proba, am facut si demersurile de ... (vezi toată discuția)
Declaratie notariala la infiintare srl cosmin.d cosmin.d La infiintarea unui srl asociatii sau fondatorii respectivei societatii trebuie sa dea o declaratie notariala ca intrunesc conditiile legale asa cum sant ele ... (vezi toată discuția)