avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce avantaje am ca PFA?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce avantaje am ca PFA?

Buna ziua, sunt scriitor si ilustrator si lucrez de multa vreme cu diversi clienti pe drept de autor. In ultima vreme intampin o presiune din partea acestora care mi-au sugerat sa devin PFA. Nu m-ar deranja sa devin PFA cata vreme imi pastrez avantajele lucrului pe drepturi de autor, mai ales ca am auzit multe rele despre PFA. Pe drepturi de autor nu depun decat doua declaratii pe an si niste fise fiscale primite prin posta de la cei care ma platesc, de restul se ocupa ei. Aceste plati se fac insa pe cat castig. Ca PFA inteleg ca trebuie sa platesc din buzunar fie ca am sau nu un castig. Deci daca sunt bolnav trei luni trebuie sa platesc din buzunar chiar daca nu castig nimic. In plus ar trebui sa fac drumuri in fiecare luna prin tot felul de locuri sau sa-mi platesc un contabil. Nu vad ce avantaje imi aduce PFA-ul din moment ce nu am un venit constant. Sau exista un anumit tip de PFA in care sa-mi conserv toate avantajele lucrului pe drept de autor, iar toata platile si obligatiile fiscale constand in drumuri si tone de declaratii sa ramana in seama celor care ma platesc? Si mai ales sa platesc din cat castig si nu din buzunar.
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 15:57, 14 Noiembrie 2012
Buna ziua!
Din cate stiu eu, ca PFA platiti impozit pe profit 16%, prin urmare nu prea aveti cum sa platiti "din buzunar" atata timp cat nu aveti venituri... Partea mai dificila este ca trebuie sa estimati profitul si sa il platiti in avans, urmand sa reglementati situatia (mai platiti sau va returneaza ei din bani) undeva in ianuarie - februarie...
Oricum, avantaje nu prea aveti:
- drumurile le veti face d-voastra lunar sa depuneti declaratii si sa platiti CAS, pensie, somaj si impozite
- contabilitatea, partida "simpla" va trebui sa o tineti d-voastra....
- nu prea puteti deduce multe cheltuieli ca PFA (avocatnet doar ce a publicat un articol cu privire la cheltuielile ce pot fi deduse si care nu, il puteti citi aici www.avocatnet.ro/content/art... )
- in caz de litigiu, raspundeti cu bunurile personale...
Si dezavantaje v-as mai gasi.....
Cred ca avantajul este mai mult la angajatorii d-voastra, pt care prestati servicii, ei scapand de toate cele cand incheie un contract de colaborare cu d-voastra ca PFA: ei va plesc suma X cf contractului si d-voastra o impartiti "frateste" cu toti "copii" statului roman (sanatate, somaj, pensie, impozit).
Am constatat pe piata o presiune tot mai mare asupra oamenilor sa isi deschida PFA; inclusiv de la angajatorii care isi disponibilizeaza oamenii si ii forteaza sa isi deschida PFA ca sa mai coolaboreze...:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si srl ContSters87904 ContSters87904 Ce avantaje si dezvantaje prezinta un SRL si un PFA? (vezi toată discuția)
Sunt la inceput...sa optez pentru pfa sau pentru srl? lavber lavber Buna ziua, Lucrez in sistem multi-level marketing. Pentru a intra in posesia banilor produsi de echipa mea de distributie, compania ne cere sa fim in regula ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre asociatie familiala , persoana fizica sau s.r.l. d807 d807 buna as dori mai multe explicatii despre ce ar fi mai bine sa fac , si care ar fi diferenta intre ele va multumesc (vezi toată discuția)