avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Sunt la inceput...sa optez pentru PFA sau pentru SRL?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Sunt la inceput...sa optez pentru PFA sau pentru SRL?

Buna ziua,
Lucrez in sistem multi-level marketing.
Pentru a intra in posesia banilor produsi de echipa mea de distributie, compania ne cere sa fim in regula din punct de vedere legal.
Precizez faptul ca eu in momentul in care imi achizitionez marfa de la depozit, platesc si tva la produse.

Mentionez ca imi e indiferenta pensia si contributia la sanatate, nu voi avea angajati, sistemul nu permite. In primele luni estimez un profit de maxim 500 ron.
Ma intereseaza sa imi minimalizez cheltuielile privind taxele si impozitele.

Ce imi recomandati...PFA sau SRL?
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 10:58, 16 Aprilie 2013
Buna ziua!
Nu prea stiu cu ce se "mananca" domeniul d-voastra, dar pot incerca sa va spun, in mare, cateva aspecte...
1. RASPUNDEREA
Ca PFA, in cazul unui litigiu, raspundeti cu bunurile personale (adica tot ce este pe numele d-voastra: conturi in banca, casa, masina, frigider, catel...), ca SRL raspundeti in limita capitalului social (minimul este 200 de lei)
2. CONTRIBUTII
Contributiile sociale (CAS, pensie, etc.) le platiti obligatoriu daca va inregistrati ca PFA; daca infiintati un SRL, puteti fi doar administratorul (fara functie de angajat) si nu veti fi obligat sa le platiti; bineinteles, nici nu veti beneficia de ele
3. IMPOZIT
Platiti in ambele cazuri. Nu stiu cat e la PFA, la SRL va puteti inregistra ca microintreprindere (daca nu faceti consultanta, veti fi incadrat din start ca micro) si platiti 3% din venituri
4. ACCESUL LA BANI
Ca PFA, dupa ce va platiti obligatiile, ce ramane (profitul) va apartine, ii puteti folosi imediat, cum doriti. Ca SRL, nu aveti acces la banii din firma. Puteti face achizitii si plati doar pt interesul firmei, dar nu si pt uz personal. Daca nu va si angajati, ca sa aveti un salariu, veti avea acces la ei doar la final de an, iar daca nu ii reinvestiti in firma si vreti sa ii scoateti, veti mai plati inca un impozit de 16% pe profit.
5. SERVICII CONTABILE
Ca PFA puteti face contabilitatea in partida simpla (adica le faceti d-voastra, le depuneti, etc.); daca nu ma insel, la bilantul anual va trebuie un expert contabil totusi. Ca SRL, este obligatoriu ca registrele contabile sa le tina un contabil autorizat (cel mai ieftin este sa contactati o societate specializata, costurile vor fi de cca. 200 lei lunar)
6. SISTEMUL TVA
Aici nu ma pricep, ca nu prea am inteles niciodata in totalitate modul in care functioneaza...
La PFA nu ma bag (desi parca nu au treaba cu TVA-ul) dar ca SRL cred ca este avantajos in conditiile in care activitatea firmei implica multe achizitii si vanzari (gen comert), ca sa poata fi dedus TVA-ul.....
Cam astea ar fi in mare avantajele/ dezavantajele la prima vedere....
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l., Consultant protectia mediului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare firma sau pfa andreiunicat andreiunicat Buna tuturor , Am si eu o nelamurire de 2 ani ma ocup de pagini web freelancer mai bine zis pana acum nu am fost nevoit sa dau facturi sau chitanta pentru ... (vezi toată discuția)
Srl sau ii florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma aflu in somaj si cum nu gasesc de lucru ma gandesc sa-mi infiintez o firma,dar nu stiu ce este mai convenabil,as vrea ca pe firma sa fie angajat ... (vezi toată discuția)
Problema tva fany22 fany22 Buna, Cateva intrebari: Am construit un bloc de locuinte colective pe persoana fizica, dar n-am platit tva-ul, pentru ca sunt nelamurit: persoanele fizice ... (vezi toată discuția)