avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale srl sau ii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

srl sau ii

Buna ziua,
Ma aflu in somaj si cum nu gasesc de lucru ma gandesc sa-mi infiintez o firma,dar nu stiu ce este mai convenabil,as vrea ca pe firma sa fie angajat sotul meu (full time sau part time),trebuie sa am calificare in domeniu?Nu voi face productie,voi lua dintr-o parte si voi vinde in alta parte,doar la persoane juridice,imi trebuie casa de marcat la ii?
Pot infiinta un srl sau ii daca ma aflu in somaj si nu voi fii eu angajata acolo,doar sotul meu?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 03:14, 3 Februarie 2013
I.I. pe numele sotului , nu este nevoie sa fie angajat , doar titular. Este necesara calificare . La SRL nu este nevoie de calificare , pentru infiintare . Este obligatorie casa de marcat ! ”Somajul” nu este compatibil cu activitatea ; Ori una ori ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
IonPopescu-B, utilizator
Daca vindeti doar la persoane juridice nu aveti nevoie de casa de marcat!!
Atata timp cat nu sunteti angajatul firmei, ci doar administratorul, puteti fi si in somaj, nu sunt contradictorii!
Intrebati la AJOFM local, cred ca mai exista inca programul de sprijinire a somerilor pt inceperea unei activitati pe cont propriu (finantat prin POS-DRU); daca va incadrati pe programul lor, va pot rambursa cheltuilelile de infiintare a firmei, in limita a 1000 ron. ;)
La II va trebuie calificare, ca si la PFA, la SRL nu. Costurile de infiintare sunt ceva mai ridicate la SRL: pt II sunt pana in 400 ron, pt SRL undeva la 700 ron.
Alta diferenta ar fi ca, in cazul unui litigiu, ca SRL raspundeti in limita capitalului social (minim 200 ron), iar ca II/ PFA raspundeti cu bunurile personale.
La SRL puteti fi administrator si sotul angajat.
La II si PFA administratorul este cel care are calificarile.
La II/ PFA aveti avantajul ca aveti tot timpul banii "la indemana": adica toti banii ramasi dupa ce va achitati datoriile sunt ai d-voastra si ii puteti folosi cum doriti.
La SRL puteti avea acces la "banii firmei" doar daca sunteti salariat (in ex dvoastra sotul), sau la sfarsit de an, sub forma de dividente, impozabile cu 16%.
Atentie si la faptul ca, avand in vedere ultimele modificari ale CF, cel mai probabil veti fi incadrat ca microintreprindere si veti plati impozit pe venit, 3%.
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echipa foto-video fotografeveniment fotografeveniment De cateva luni fac fotografie de eveniment (nunta, botez, majorat) si sunt insotit de un coleg cameraman. Ne gandim sa intram in legalitate , insa deocamdata ... (vezi toată discuția)
Sunt la inceput...sa optez pentru pfa sau pentru srl? lavber lavber Buna ziua, Lucrez in sistem multi-level marketing. Pentru a intra in posesia banilor produsi de echipa mea de distributie, compania ne cere sa fim in regula ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma sau pfa andreiunicat andreiunicat Buna tuturor , Am si eu o nelamurire de 2 ani ma ocup de pagini web freelancer mai bine zis pana acum nu am fost nevoit sa dau facturi sau chitanta pentru ... (vezi toată discuția)