avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Echipa foto-video
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Echipa foto-video

De cateva luni fac fotografie de eveniment (nunta, botez, majorat) si sunt insotit de un coleg cameraman. Ne gandim sa intram in legalitate , insa deocamdata ne interesam ce este mai avantajos. Amandoi suntem angajati separat si nu stim ce sa alegem intre î.i., PFA, SRL sau SRL-D (eu am sub 35 de ani). Stiu ca pentru PFA si II iti trebuie diploma la infiintare si ca pentru SRL e nevoie de contabil.
Intrebarile sunt:
1. Care este cea mai avantajoasa forma din punct de vedere al taxelor platite (nu al timpului sau al costului de infiintare pentru ca nu ne grabim)? Ne intereseaza ce vom plati dupa.
2. Noi estimam acum profit in jur de 25.000 de ron total. E mai bine un PFA cu norma fixa de venit sau un SRL-D?
3. Daca eu imi fac PFA, trebuie sa-l angajez pe el la PFA-ul meu pentru a nu avea probleme la nunti?
4. Trebuie sa platim contributii la sanatate, pensii, somaj daca noi suntem deja angajati cu carte de munca si facem asta extratime?
5. Trebuie casa de marcat la toate cele 4 forme? Sau la PFA si II merge cu chitanta?
6. Trebuie sa facem contract cu clientii si sa taiem vreo chitanta inainte de eveniment sau daca vine vreun control putem preciza ca plata se face la livrare?

Va multumesc frumos! Chiar m-am incurcat in taxe, impozite, declaratii. Am citit unele lucruri, dar nu prea am inteles.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
fotografeveniment, utilizator
Cel mai recent răspuns: Serbanstefan21 , utilizator 14:25, 6 Februarie 2019
Mergeti la registrul comertului de care apartineti, descrieti ce pregatire aveti, acte de studii, calificare si chiar daca aveti acte prin care vi se recunoaste experienta in domeniu si vedeti daca se poate sa va autorizati ca pfa cod caen 7420 activitati fotografice.
Daca nu infiintati-va un srl cu doi asociati. Daca nu aveti angajati, evidenta contabila e mai simpla si o sa va trebuiasca sa apelati la un contabil autorizat membru ceccar doar pentru cateva ore cat va intocmeste si semneaza bilantul anual.
Multumesc pentru raspuns. Stiu ce cod trebuie si unde se fac actele. Nu procedura ma intereseaza, ci rezultatul la datele problemei: 2 oameni care sunt angajati cu acte in regula in viata de zi cu zi filmeaza si pozeaza sambata la diferite evenimente si obtin total amandoi un profit de 25.000 de ron pe an sa zicem. Cum e mai bine: PFA cu norma fixa pe venit sau SRL? Ideea e la care dintre ele nu trebuie sa platim si altceva in afara de impozit, gen sanatate, pensie. Nu as vrea sa platesc la sanatate, pensie, somaj din 2 locuri. Si daca suntem SRL cu 2 asociati platim toate darile, noi fiind si angajati sau numai impozit pe profit? E putin aiurea ce intreb pentru ca nu ma pricep.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti un srl. La inceput veti fi microintreprindere, platitor de impozit pe venit de 3% din cifra de afaceri. Cand va scoateti profitul pe dividende, veti plati inca 16%. Fara alte contributii de platit pentru ca aveti acele contracte de munca valabile in alta parte dar si fara a va putea deduce alte cheltuieli.
M-am mai documentat si am facut o simulare:
1. Fac PFA si il angajez si pe prietenul meu cameraman. PFA- cu norma de venit 9000 de ron pentru activitati fotografice platim 16 % impozit din aceasta adica 1440. Contributii CAS nu platim pentru ca suntem amandoi salariati in alta parte.(Sau trebuie platite pentru el ca si cum ar avea 2 locuri de munca?)
La acest impozit adaugam cate 5.5% de fiecare din 9000 ron contributiile pentru sanatate . Asta inseamna 990 ron. Total taxe de platit – 2430 ron. Despre deduceri inca nu m-am interesat, dar probabil vom deduce pentru ca mai avem aparatura de luat si alte cheltuieli.
2. Ne facem un SRL ca asociati. Platim 3% din cifra de afaceri. La 25000 de ron ar insemna 750 ron. La asta s-ar adauga profitul pe dividente, aplicat tot la 25000 ron ca asta e practic profitul nostru – deci inca 4000 ron. Total – 4750. La care se adauga si costul unui contabil.
3. Varianta 3 ar fi sa fac singur un SRL ca sa platesc doar 3% din cifra de afaceri, dar am citit ca, desi as fi unic asociat ar trebui oricum sa platesc impozit pe dividente. In plus, cred ca va trebui sa platesc si angajarea cameramanului cu CAS si CASS.
4. Trebuie casa de marcat la PFA sau la SRL (la care dintre ele?) pentru servicii foto-video la nunta? Ma plimb cu ea la nunta?
Va multumesc din nou. Sper sa aleg solutia cea mai buna.
P.S: Nu-mi pot activa contul, pentru ca nu primesc mailul de la site si nu pot trimite mesaje private.
1. Daca va faceti doar dumneavoastra pfa (rezolvand treaba cu actele de studii/calificare/experienta) si il angajati pe celalalt chiar si cu contract de munca cu norma redusa, pentru pfa platiti impozit pe venit 16% si contributie la sanatate de 5,5% iar pentru salariat platiti tot ce se plateste pentru un contract de munca.
La pfa daca optati sa fiti impozitat pe norma de venit nu puteti deduce nimic iar impozitul si sanatatea le platiti raportat la acea norma de venit, chiar daca incasati efectiv mai putin sau mai mult.
2. la srl cu doi asociati microintreprindere fara salariati evidentele contabile si declaratiile nu sunt cu mult mai multe si mai greu de intocmit si raportat decat la pfa. Un contabil va va trebui strict doar cateva ore pentru intocmirea si semnarea bilantului.
Casa de marcat va trebuie in ambele variante dar nu o luati pe la evenimente caci de fapt aveti un sediu si acolo o tineti.

Alte discuții în legătură

Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Pfa - activitati fotografice lucalis lucalis Buna ziua, am si eu cateva intrebari legate de un PFA sau II: - doresc sa infiintez II (intreprindere individuala) - cod CAEN: 7420 (activitati ... (vezi toată discuția)
Sanctiune activitati fotografice fotografeveniment fotografeveniment De cateva luni fac fotografie de eveniment (nunta, botez, majorat) si sunt insotit de un coleg cameraman. Ne gandim sa intram in legalitate (SRL sau PFA), insa ... (vezi toată discuția)